ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

29. august 2008

 

Besvarelse af § 8 spørgsmål 42 til Aktstk. 199 stillet af Finansudvalg-et den 25. august 2008.    

 

 

 

Spørgsmål 42:

Kan ministeren oplyse, hvorledes indholdet af aktieoptioner udstedt til ledende medarbejdere i banker og sparekasser typisk er (løbetid, størrelse, forældelse etc.)?

 

Svar:

Indledningsvist skal jeg oplyse, at Finanstilsynet ikke fører tilsyn med de børsnoterede selskabers benyttelse af aktieoptionsprogrammer eller udstedelse af aktieoptioner i banker og sparekasser.

 

Økonomi- og Erhvervsministeriet fik i 2007 udarbejdet en rapport om anvendelsen af optionsaflønning i danske børsnoterede selskaber i perioden 1995-2006. Rapporten kan hentes på ministeriets hjemmeside.

 

Det fremgår blandt andet, at antallet af selskaber, der benytter denne aflønningsform, har været svingende, men at der i 2006 var tale om 86 selskaber svarende til 47 % af de noterede selskaber. Af de børsnoterede finansielle virksomheder benyttede 29 % optionsaflønning.

 

For så vidt angår indholdet af programmerne indeholder rapporten ikke særskilte oplysninger vedr. finansielle virksomheder, men kun for de børnoterede selskaber under ét.

 

Løbetiden i de børsnoterede virksomheders optionsprogrammer var i gennemsnit 5,4 år.

 

Rapporten viste også, at værdien af optionsaflønning udgjorde ca. 30 % i forhold til den kontante aflønning.

 

Rapporten belyste desuden størrelsen af den realiserede gevinst under selskabernes optionsprogrammer. I perioden fra 2003-2006 steg den gennemsnitlige gevinst ved udnyttelse af optioner fra et gennemsnit på 7 mio. kr. pr. selskab i 2003 til 59 mio. kr. pr. selskab i 2006 . Der var dog tale om en forholdsvis stor spredning selskaberne imellem, og opgørelsen tager heller ikke højde for, hvor mange medlemmer af direktion, bestyrelse og øvrige medarbejdere, der har udnyttet optioner i det enkelte selskab.

 

Regeringen fik i foråret 2007 vedtaget en åbenhedslovpakke i Folketinget, der sikrer mere åbenhed over for aktionærerne om optionsprogrammer i de børsnoterede selskaber. Her fik vi fremadrettet sikret aktionærerne i børsnoterede selskaber øget åbenhed og gennemsigtighed omkring de noterede selskabers brug af incitaments­aflønning.

 

I dag skal generalforsamlingen således godkende retningslinjer for selskabets samlede incitamentsaflønning af bestyrelse og direktion.

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk