ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

29. august 2008

 

 

Besvarelse af § 8 spørgsmål 43 til Aktstk. 199 stillet af Finansudvalget den 25. august 2008.

 

 

 

Spørgsmål 43:

Burde og kunne Finanstilsynet efter ministerens opfattelse have rejst advarselslamperne tidligere (end sommeren 2007) og gjort offentligheden opmærksom på usikkerheden om visse af de engagementer, Roskilde Bank havde indgået?

 

Svar:

Finanstilsynets rolle i forløbet vedrørende Roskilde bank vil fremgå af den redegørelse, som jeg vil fremsende til Folketingets Erhvervsudvalg   og Finansudvalg.

 

Jeg kan dog oplyse, at i følge lov om finansiel virksomhed har Finanstilsynets direktion ansvaret for tilsynsvirksomhedens tilrettelæggelse. Det Finansielle Virksomhedsråd og Fondsrådet træffer afgørelser i tilsynssager af principiel karakter samt i tilsynssager, der har betydelige følger for finansielle virksomheder.

 

Finanstilsynet skal ikke offentliggøre dets vurdering af boniteten af et pengeinstituts engagementer. Vurderer Finanstilsynet, at boniteten er dårlig, kan tilsynet gøre bankens ledelse opmærksom herpå og i sidste ende kræve, at banken styrker sin solvens.

 

Jeg er fortaler for, at bankerne indenfor EU forpligtes til at offentliggøre deres individuelle solvensbehov, som er et mål for hvor risikofyldt deres aktivitet er. Der er dog ikke noget i de nuværende regler, som forhindrer, at børsnoterede banker offentliggør deres solvensbehov, og jeg forventer, at det bliver almindelig praksis, hvis det er noget som aktiemarkederne begynder at efterspørge.

 

Med hensyn til offentlighed om Finanstilsynets afgørelser skal jeg henlede opmærksomheden på, at Folketinget i foråret vedtog regler om åbenhed i Fondsrådets og Det Finansielle Virksomhedsråds afgørelser, der indebærer, at rådenes afgørelser som udgangspunkt vil blive offentliggjort. Finanstilsynet har f.eks. offentliggjort afgørelsen om Roskilde Banks frist til at reetablere bankens kapitalgrundlag den 24. august 2008.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk