ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

1. august 2008

 

Besvarelse af § 8 spørgsmål 7 til Aktstk. 199 stillet af Finansudvalget den 28. juli 2008.

 

 

 

Spørgsmål 7:

Hvad kan ministeren oplyse om bankdirektør Arne Wilhelmsens køb og salg af aktier i Roskilde Bank den 30. april, henholdsvis den 15. maj 2008 med en kursgevinst på 12 mio. kr.?

 

Svar:

Arne Wilhelmsen købte den 30. april 2008 128.334 stk. aktier i Roskilde Bank A/S til en samlet kursværdi på 15.733.748 kr, jf. mit svar på spørgsmål 11 til aktstk. 197.

 

Købet den 30. april 2008 skete på baggrund af de aktieoptioner, som Arne Wilhelmsen blev tildelt i henhold til det aktieoptionsprogram, der blev offentliggjort den 7. februar 2003.

 

Aktieoptionsprogrammet gav Arne Wilhelmsen ret til at erhverve aktierne i Roskilde Bank A/S  i perioden 1. marts 2008 til 1. marts 2009. Aktieoptionsprogrammet stillede ikke krav til, hvordan salget af de erhvervede aktier skulle ske.

 

De 128.334 stk. aktier blev købt til kurs 122,6 eller for i alt 15.733.748 kr.

 

Arne Wilhelmsen solgte de 128.334 stk. aktier i Roskilde Bank A/S den 15. maj til gældende markedskurs 216,07 eller for i alt  27.729.127 kr.

 

Forskellen på kursværdien, som aktierne blev erhvervet til den 30. april 2008, og kursværdien, som aktierne blev afhændet til den 15. maj 2008, var 11.995.379 kr.

 

Mere generelt kan jeg oplyse, at der blandt andet gælder følgende regler, når ledelsen i en børsnoteret virksomhed handler med virksomhedens egne aktier.

 

Værdipapirhandelsloven siger, at køb og salg ikke må foretages af nogen, der har intern viden, som kan være af betydning for handlen. Reglen skal sikre, at alle investorer har den samme viden om et værdipapir i en handelssituation, og at man ikke som insider kan udnytte sit kendskab til endnu ikke offentliggjorte oplysninger om selskabet. Overtrædelse af dette forbud kan straffes med bøde eller fængsel.

 

Ved intern viden forstås ikke offentliggjorte oplysninger om et værdipapir (eksempelvis en aktie), og som må antages mærkbart at få indvirkning på kursdannelsen på værdipapiret, hvis oplysningerne blev offentliggjort. Det kan f.eks. være regnskabsmæssige oplysninger.

 

Da sandsynligheden for, at man er i besiddelse af intern viden, som udgangspunkt er større for ledende medarbejdere i et selskab, er der i værdipapirhandelsloven tillige en flagningsforpligtelse.

 

Flagningsforpligtelsen medfører, at ledende medarbejdere (og disses nærtstående) skal meddele selskabet, såfremt at de handler med selskabets aktier. Selskabet skal herefter indberette dette til Finanstilsynet. Flagningsmeddelelsen fra de ledende medarbejdere og disses nærtstående offentliggøres på tilsynets hjemmeside i database for selskabsmeddelelser.

 

Herudover forpligter virksomheder, hvis aktier handles på OMX Nordic Exchange Copenhagen A/S, sig til at overholde OMX's "Regler for udstedere af aktier optaget på OMX Nordic Exchange Copenhagen A/S". Fra punkt 4.2 i reglerne skal fremhæves følgende:

 

"Selskabet - og selskabets moderselskab - skal udarbejde interne regler for bestyrelsesmedlemmers, direktørers og andre medarbejderes adgang til for egen eller tredjemands regning at handle med de af selskabet udstedte værdipapirer optaget til handel og dertil knyttede finansielle instrumenter.

De interne regler skal indeholde en periode, inden for hvilken de personer, der er omfattet af insiderlisten udarbejdet i henhold til værdipapirhandelslovens § 37, stk. 4, må handle. Denne periode må maksimalt fastsættes til seks uger efter hver offentliggjort delårsrapport eller årsregnskabsmeddelelse.

De interne regler kan indeholde mulighed for, at perioden, inden for hvilken de personer, der er omfattet af insiderlisten, må handle, i særlige tilfælde ikke skal gælde, og at den kan fraviges i konkrete tilfælde.

Reglerne skal efter anmodning udleveres til børsen."

 

Finanstilsynet fører tilsyn med reglerne i værdipapirhandelsloven, men ikke med overholdelsen af de interne regler på OMX Nordic Exchange Copenhagen A/S, idet disse interne regler regulerer aftaleforholdet mellem børsen og de noterede selskaber.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk