ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 581397

10. november 2008

 

Besvarelse af § 8 spørgsmål 88 til Aktstk. 199 stillet af Finansud­valget den 29. september 2008.    

 

 

 

Spørgsmål 88:

Vil ministeren beskrive, hvordan beslutninger træffes i Nationalbanken om investeringer for et milliardbeløb, herunder hvordan udgifter eller potentielle udgifter for bankens ejere i milliard størrelsen, godkendes af ejerne?

 

Svar:

Jeg har fra Nationalbanken modtaget følgende udtalelse, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Danmarks Nationalbank er en selvejende institution og har som sådan ingen ejere.

 

Danmarks Nationalbank indgik - efter drøftelse med Økonomi- og Erhvervsministeriet, Finanstilsynet og Finansrådet - sammen med Det Private Beredskab den 24. august 2008 aftale med bestyrelsen i Roskilde Bank A/S om at købe samtlige aktiver og overtage al gæld og andre forpligtelser bortset fra hybrid kernekapital og ansvarlig lånekapital i Roskilde Bank A/S. Aftalen blev indgået på baggrund af en tilkendegivelse fra regeringen om, at den ville søge finansudvalgets tilslutning til at dække eventuelle tab, Nationalbanken måtte lide som følge af overtagelsen.

 

Ifølge Danmarks Nationalbanks reglement, § 4, skal alle spørgsmål af særlig vigtighed, der må anses for at ligge uden for den daglige ledelse, i videst mulige omfang forelægges for repræsentantskabet. Er sagen imidlertid så påtrængende, at dens afgørelse efter direktionens skøn ikke hensigtsmæssigt kan afvente en sådan forelæggelse, handler direktionen, om muligt efter foregående samråd med bestyrelsen, og foranlediger, at sagen snarest muligt forelægges for repræsentantskabet.

 

Beslutningen den 24. august 2008 blev truffet af Nationalbankens direktion efter samråd med bestyrelsen, som afholdt ekstraordinært bestyrelsesmøde samme dag. Nationalbankens repræsentantskab blev forelagt sagen på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde den 29. august 2008.” 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk