ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

29. august 2008

 

 

Besvarelse af § 8 spørgsmål 53 til Aktstk. 199 stillet af Finansudvalget den 25. august 2008.

 

 

 

Spørgsmål 53:

Roskilde Bank er efter det oplyste solid. Vil det betyde, at banken kan videreføres, hvis de tabsgivende engagementer afvikles til den nedskrevne værdi?

 

Svar:

Efter at spørgsmålet er stillet, er der kommet nye oplysninger om Roskilde Banks solvens, hvormed spørgsmålet ikke længere er aktuelt.

 

Jeg kan dog oplyse følgende:  

 

I forbindelse med Nationalbankens likviditetstilsagn forpligtede Roskilde Bank sig til at arbejde for et helt eller delvist salg af banken. En salgsproces blev herefter iværksat, som blev afsluttet, uden at dette resulterede i, at der fremkom bud på hele eller dele af banken. Hertil kom, at banken nu ikke længere opfylder det af banken individuelt fastsatte solvensbehov eller lovens solvenskrav, og at Finanstilsynet derfor har fastsat en frist for reetablering af bankens kapitalgrundlag.

 

Det har derfor været nødvendigt at finde en løsning på bankens alvorlige situation.

 

Danmarks Nationalbank har sammen med den finansielle sektor (Det Private Beredskab) d. 24. august 2008 indgået aftale med bestyrelsen i Roskilde Bank A/S om at købe samtlige aktiver og overtage al gæld og andre forpligtelser bortset fra hybrid kernekapital og ansvarlig lånekapital i Roskilde Bank A/S.

 

Den hermed etablerede nye bank har til formål at drive bankvirksomhed, værdipapirhandel og anden ifølge banklovgivningen tilladt virksomhed med henblik på at sikre det bedst mulige økonomiske udbytte af afviklingen af den fra Roskilde Bank A/S overtagne virksomhed.

 

Aktiekapitalen, hybrid kernekapital og ansvarlig lånekapital i den oprindelige Roskilde Bank er med løsningen som udgangspunkt tabt. Det er dog i salgsaftalen aftalt, at hvis det efter afviklingen viser sig, at der efter forrentning af den indskudte kapital er penge tilbage, vil disse tilfalde ejere af ansvarlig lånekapital og hybrid kernekapital samt aktionærerne i den oprindelige Roskilde Bank.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk