N Æ R H E D S N O T A T

 

vedrørende forslag til Rådets rammeafgørelse om det europæiske retlige netværk

 

 

1. Formålet med forslaget

 

Formandskabet har med støtte fra en række lande den 7. januar 2008 fremlagt et forslag til rammeafgørelse om det europæiske retlige netværk. Forslaget er modtaget i Rådet i dansk sprogversion den 22. januar 2008.

 

Det europæiske retlige netværk blev oprettet ved fælles aktion 98/428 af 29. januar 1998 med det formål at lette det retlige samarbejde i straffesager. Det europæiske retlige netværk indebærer, at der er etableres et nærværk af personer (”retlige kontaktpunkter”) i hver medlemsstat, der har til opgave at etablere den mest hensigtsmæssige kontakt mellem medlemsstaternes myndigheder med henblik på at lette det retlige samarbejde mellem medlemsstaterne, navnlig for så vidt angår bekæmpelse af grov kriminalitet. Det gælder f.eks., når en myndighed skal identificere en myndighed i en anden medlemsstat eller indhente oplysninger om andre medlemsstaters retssystemer mv.

 

Om baggrunden for det fremsatte forslag er det anført, at det er nødvendigt at styrke dels det retlige samarbejde mellem Den Europæiske Unions medlemsstater, dels forholdet mellem det retlige netværk og Eurojust. Styrkelsen skal bl.a. ske ved at gøre det muligt at kommunikere direkte og mere effektivt.

 

I forhold til den gældende ordning om det europæiske retlige netværk indebærer forslaget til rammeafgørelse som noget nyt etablering af et telekommunikationsnet. Kommunikationsnettet skal anvendes til det operative arbejde, der udføres af det europæiske retlige netværks kontaktpunkter, og til kommunikation mellem medlemsstaterne og Eurojusts såkaldte forbindelsespersoner.

 

Herudover vil forslaget indebære en styrkelse af forholdet mellem det europæiske retlige netværk og Eurojust, herunder således at Eurojust får adgang til det nævnte telekommunikationsnet, og at der i visse tilfælde vil gælde en pligt for det europæiske retlige netværks kontaktpunkter til at underrette Eurojust.

 

2. Forslagsstillernes vurdering af nærhedsprincippet

 

Forslagsstillerne har ikke redegjort nærmere for forholdet til nærhedsprincippet.

 

3. Regeringens foreløbige vurdering af nærhedsprincippet

 

Regeringens foreløbige vurdering er, at forslaget ikke er i strid med nærhedsprincippet, da formålet med forslaget er at styrke bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet.

 

 

<DOCUMENT_ST

 

<DOCUMENT_STA