Miljøstyrelsen                                                                                     4. marts 2008

Jord & affald                                                                                         J.nr. Mst-754-00068

                                                                                                             pgr/MST

 

 

NOTAT til FMPU + FEU

 

Kommissionens forslag til Kommissionsbeslutning om ændring af bilaget til Rådets og Parlamentets direktiv 2000/53/EC om begrænsning af anvendelsen af visse farlige stoffer i motordrevne køretøjer

 

Kommissionen har den 31. januar 2008 fremsendt ovennævnte forslag til den tekniske tilpasningskomité, som bistår Kommissionen med at ændre direktivets bilag under hensyn til den tekniske og videnskabelige udvikling.

 

Forslaget forventes at komme til afstemning i den tekniske tilpasningskomité d. 7. marts 2008.

 

Forslaget har til formål, at tilpasse bilag II til Rådets og Parlamentets direktiv 2000/53/EC af 18. september 2000 om udrangerede køretøjer (ELV), der fastsætter undtagelserne fra forbuddet mod anvendelse af tungmetallerne i nye motordrevne køretøjer samt reservedele hertil, i takt med at den tekniske udvikling gør dette muligt. Der har ved direktivets vedtagelse ikke været tilstrækkelig opmærksomhed på behovet for at tillade anvendelsen af tungmetalholdige reservedele til udskiftning af tungmetalholdige komponenter, der var tilladte da køretøjerne blev markedsført. Såfremt forslaget ikke vedtages, vil det ifølge Kommissionens bemærkninger til forslaget, opstå problemer med, at levere reservedele til biler, der er solgt efter direktivets forbud trådte i kraft d. 1. juli 2003, hvilket vil indebære forøgede affaldsmængder, fordi bilerne må skrottes før de er udtjente. Med dette sigte indeholder forslaget undtagelser for reservedele til biler, der er bragt på markedet, efter at det generelle forbud trådte i kraft. d. 1. juli 2003, men før undtagelsen for anvendelsen i materialer eller komponenter monteret i nye biler udløb.

 

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser for staten, kommuner, erhvervsliv eller borgere. Forslaget har endvidere ingen erhvervsadministrative konsekvenser. Forslaget vurderes ud fra en samlet betragtning at have en neutral påvirkning af beskyttelsesniveauet.

 

Det er generelt dansk holdning, at anvendelsen af tungmetallerne skal udfases i takt med at substitutionsmulighederne tilvejebringes. Dansk holdning har igennem mange år været, at brug af bly, kviksølv og cadmium skal begrænses i videst muligt omfang og forbydes til anvendelser, hvor der findes alternativer. Denne holdning er videreført i Regeringens affaldsstrategi for 2005-08. Dette er tillige kommet til udtryk ved udstedelsen af en revideret blybekendtgørelse d. 13. september 2007. Der er dog ikke i Danmark gennemført generelle regler om forbud mod anvendelse af hexavalent chrom.

 

Regeringen er enig i, at forslaget opfylder betingelserne for at undtage materialer eller komponenter, såfremt der ikke er tekniske alternativer eller substitutionsmuligheder.

 

På dette grundlag kan Danmark acceptere de foreslåede tilpasninger. Regeringen agter at stemme for Kommissionens forslag.