Notat<DOCUMENT_START> til Folketingets Europaudvalg

om

afgivelse af indlæg i EF-Domstolens præjudicielle sag C-66/08, Kozlowski

 

1. Indledning

 

I forbindelse med behandlingen af en sag om udlevering af den polske statsborger Szymon Kozlowski til Polen har Oberlandsgericht i Stuttgart forelagt to præjudicielle spørgsmål om Rådets rammeafgørelse 2002/584/RIA af 13. juni 2002 om den europæiske arrestordre og om procedurerne for overgivelse mellem medlemsstater (herefter rammeafgørelsen) for EF-Domstolen. Efter rammeafgørelsen kan der på baggrund af en europæisk arrestordre ske anholdelse og overgivelse af en eftersøgt person med henblik på strafforfølgning eller fuldbyrdelse af en frihedsstraf eller en anden frihedsberøvende foranstaltning.

 

Spørgsmål nr. 2 drejer sig om, hvorvidt det er muligt i national lovgivning at gennemføre artikel 4, nr. 6, i rammeafgørelsen, således at der gælder én retstilstand for medlemsstatens egne statsborgere og en anden retstilstand for statsborgere fra andre medlemsstater i forbindelse med udlevering med henblik på fuldbyrdelse af en straffedom eller en anden frihedsberøvende foranstaltning i en anden medlemsstat.

 

2. Sagen faktiske omstændigheder

 

Den polske statsborger Szymon Kozlowski har siden februar 2005 opholdt sig i Tyskland. Siden medio 2006 har han siddet fængslet i Tyskland, dømt for bedrageri.

 

Den omtalte udleveringssag, der verserer ved Oberlandsgericht i Stuttgart, omhandler en polsk europæisk arrestordre vedrørende Szymon Kozlowski. Arrestordren er fremsat af byretten i Bydgoszcz, Polen, den 18. april 2007. Med arrestordren ønskes Szymon Kozlowski udleveret med henblik på afsoning af en frihedsstraf på fem måneder for hærværk, som han blev idømt ved endelig dom afsagt af byretten i Tuchola, Polen, den 28. maj 2002.

 

3. Den danske interesse i sagen

 

Sagen har principiel betydning for Danmark, fordi sagen bl.a. handler om kravene til korrekt gennemførelse af rammeafgørelsen om den europæiske arrestordre. Sagen rejser således det spørgsmål, om rammeafgørelsen eller andre dele af EU-retten gør det påkrævet, at bestemmelsen i rammeafgørelsens artikel 4, nr. 6, gennemføres i national lovgivning, så retstilstanden er ens for de tre personkategorier, som er nævnt i bestemmelsen. De tre personkategorier omfatter: 1) Eftersøgte, som er statsborgere i den fuldbyrdende medlemsstat, 2) Eftersøgte, der er bosat i den fuldbyrdende medlemsstat og 3) Eftersøgte, som opholder sig i den fuldbyrdende medlemsstat.

 

4. Regeringens stillingtagen

 

Det er den danske regerings opfattelse, at det ved gennemførelsen af rammeafgørelsens artikel 4, nr. 6, er muligt for medlemsstaterne at foretage en saglig vurdering af, hvilke eftersøgte inden for de tre kategorier, der er nævnt i bestemmelsen, som det skal være muligt at nægte udlevering af med den begrundelse, at vedkommende medlemsstat selv vil fuldbyrde straffen mv.