EU-Koordination

J.nr.

Ref. KCh

Den 30. maj 2008

 

 

 

 

 

NOTAT til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

     

Kommissionens foreløbige forslag til ændring af Bilag IV og V i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 af 18. december 2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier (REACH).

 

 

REACH forordningen fastsætter, at alle stoffer i mængder over 1 tons per år per producent eller importør skal registreres med undtagelse af de stoffer/stofgrupper, der er nævnt i bilag IV og V. Det forslag Kommissionen nu har fremsendt, justerer bilag IV og V således at der tilføjes eller fjernes en række stoffer på bilagene.

 

Forslaget forventes at komme til afstemning den 5. juni 2008 efter forskriftsproceduren med kontrol i komitéen, der er nedsat med hjemmel i REACH artikel 133.

 

Forslaget indebærer, at bilag IV ændres. På bilag IV er opført stoffer, hvis iboende egenskaber er kendt, og som gør, at stofferne ikke udgør en risiko, hvorfor registrering ikke er nødvendig. Konkret drejer det sig bl.a. om, at ædelgasser (helium, neon og xenon) flyttes fra bilag V til IV og krypton tilføjes bilag IV. Frugtstofferne fruktose, galaktose og laktose tilføjes til bilaget. Grafit og vitamin A fjernes fra listen, således at de skal registreres. Desuden sker der en oprydning i olier/fedtstoffer/voks m.v. og fedtsyrer.

 

Bilag V ændres også. På bilag V er opført stoffer, for hvilke registrering er uegnet som instrument eller unødvendig, og hvor deres undtagelse fra registrering ikke berører formålene med REACH. Bl.a. tilføjes kompost som et nyt punkt, mens glas, vegetabilske fedtstoffer og fedtsyrer med kulstofkæder mellem C6 og C24 (m.v.) undtages i det hele taget.

 

Forslaget har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Danmark. For de virksomheder, der opererer med stoffer, der enten tilføjes eller fjernes fra bilag IV eller V, vil der blive tale om enten omkostninger eller besparelser til registrering. I forhold til den nuværende situation anses dette dog for at være af begrænset betydning.

 

Forslaget anses samlet set kun at have minimal indvirkning på det samlede beskyttelsesniveau i Danmark, da der kun er tale om undtagelse fra registrering under REACH, og da der derfor er tale om stoffer, som ikke har betydende miljø- eller sundhedsmæssige effekter, eller hvor registrering ikke anse at bidrage til at forbedre beskyttelsesniveauet.

 

Den danske holdning til forslaget er overordnet positiv. Udgangspunktet for den danske holdning er, at revideringen af bilag IV og V ikke må føre til markante udvidelser i undtagelserne fra registreringen, idet undtagelse for registrering har vidtgående konsekvenser. Regeringen mener ikke, at forslaget indeholder markante udvidelser.