EU-Koordination

J.nr.

Ref.

Den 4. december 2007

 

 

 

 

 

 

NOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Udkast til Kommissionens forordning om gebyrer og afgifter til det Europæiske Kemikalieagentur.

 

Udkastet har hjemmel i REACH forordningens (Forordning (EF) nr. 1907/2006) artikel 74. REACH-forordningen er udstedt med hjemmel i traktatens artikel 95 TEF. Udkastet skal til afstemning den 10. december 2007 ved forskriftsproceduren med kontrol.

 

REACH forordningen, som blev vedtaget i december 2006 fastsætter bestemmelser om bl.a. registrering, vurdering, godkendelse, anvendelsesbegrænsning og anmeldelse af klassificering og mærkning af kemiske stoffer. Med REACH forordningen oprettes også et nyt uafhængigt agentur, som varetager administrationen af hele REACH systemet (det Europæiske Kemikalieagentur, herefter Agenturet). Artikel 74 i REACH forordningen giver Aagenturet mulighed for at opkræve gebyrer og afgifter for tjenester og ydelser, som Agenturet udfører, og godtgøre medlemsstaterne for udgifter, som de afholder i forbindelse med arbejde, som medlemsstaternes kompetente myndigheder udfører for Agenturet

 

Udkastet er en udmøntning af REACH-forordningens artikel 74 og fastsætter størrelsen af gebyrer og afgifter til Agenturet og reglerne for betaling af disse gebyrer og afgifter.

 

Størrelsen af gebyrer og afgifter er fastsat efter følgende principper:

 

Gebyrernes størrelse er afpasset, således at den forventede indtægt udgør ca. 2/3 af Agenturets forventede udgifter i Agenturets første 15 år.

 

Udkastet har ikke i sig selv lovgivningsmæssige, økonomiske eller administrative konsekvenser for Danmark. Udkastet berører ikke i sig selv beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

I overensstemmelse med intentionen i REACH forordningen medfører udkastet omkostninger for de virksomheder som producerer og bruger kemiske stoffer.

 

Danmark er positiv overfor udkastet, idet det er afgørende nødvendigt, for at REACH kan komme til at fungere i praksis, at de fornødne midler er til rådighed for Agenturet, og derved at formålene med REACH kan opfyldes, nemlig at sikre beskyttelsen af mennesker og miljø mod risikoen fra produktion og brug af kemikalier, det indre marked, konkurrenceevne og innovation samt at fremme brugen af forsøgsmetoder, som ikke omfatter hvirveldyr.

 

Set i lyset heraf er det dansk holdning, at nærværende udkast gennemfører de bestemmelser i REACH, som Danmark har tilsluttet sig.