FOLKETINGET, EUROPAUDVALGET

                                                                                                                                  

EU-REFORMSTRAKTATEN

Det fremgår af dagspressen, at Folketinget agter at ratificere reformtraktaten uden en forudgående folkeafstemning. Statsministeren henviser til en redegørelse fra justitsministeriet, hvorefter traktaten ikke medfører suverænitetsafgivelse.

Det er af betydning, at en række særdeles relevante personer i Europa har fastslået, at der i det væsentlige ikke er nogen forskel mellem den forkastede forfatningstraktat og reformtraktaten. Det fremgår af redegørelsen at den på en række områder bygger på diverse ”antagelser”, der næppe kan karakteriseres som juridiske fakta. Specielt er det for mig tvivlsomt, om denne redegørelse og tidligere afgørelser om Eu-rettens forrang vil kunne stå for en dom i Højesteret.

Når statsministeren netop har udtalt, at reformtraktaten er ændret på væsentlige punkter i forhold til den forkastede forfatningstraktat, er det en sandhed med meget væsentlige modifikationer. F. eks. er mindst 4 af de 9 punkter ikke fjernet fra reformtraktaten, men blot flyttet hen, hvor vores forbehold sikrer, at de ikke gælder for Danmark.

 Jeg vil tillade mig at anfægte Folketingets ret til at lade justitsministeriets redegørelse være grundlag for at afvise en folkeafstemning. Det er efter min opfattelse i det mindste en moralsk overtrædelse af Grundlovens § 3, hvorefter magten er tredelt. Og justitsministeriet har ingen domstolskompetence.

Jeg har desværre ikke økonomi til at føre en sag ved domstolene om dette spørgsmål. Men med henvisning til tidligere sager, ville justitsministeriet nok også ”hjælpe” lovgiverne ved at lade statsadvokaturen afvise et sagsanlæg med henvisning til manglende søgsmålskompetance.

 Endvidere har statsministeren planlagt ophævelse af Danmarks 14 år gamle forbehold i indeværende valgperiode. Som et væsentligt argument begrunder statsministeren denne plan med, at forbeholdene er ca. 14 år gamle og at verden i den periode har forandret sig på mange måder.

Danmark har tilsluttet sig EU pr. 1. januar 1973 og har altså levet med eu-traktater i ca. 35 år, hvor verden har forandret sig på mange flere måder. Statsministerens ovenanførte argument taler derfor i allerhøjeste grad for at lade reformtraktaten komme til folkeafstemning.

Med venlig hilsen

Kaj Krarup Kristensen