Notat

til

Folketingets Europaudvalg og Skatteudvalg

 

 

om afgivelse af indlæg i sag C-174/08 - NCC Construction Danmark A/S mod Skatteministeriet.

 

Østre Landsret har ved kendelse af 17. april 2008 i en sag anlagt af NCC Construction Danmark A/S mod Skatteministeriet forelagt Domstolen to spørgsmål om fortolkningen af bitransaktionsbegrebet i 6. momsdirektivs artikel 19, stk. 2, 2. pkt., samt et spørgsmål om forholdet mellem dansk momspraksis og neutralitetsprincippet.

NCC Construction Danmark A/S, et selskab i NCC-koncernen, drev i den af sagen omhandlede periode i 2002 såvel momspligtig byggevirksomhed for fremmed regning (entreprenørvirksomhed) som virksomhed med opførelse af ejerboliger for egen regning med henblik på videresalg. Salg af fast ejendom inklusive nyopførte ejendomme er momsfritaget efter momslovens § 13, stk. 1, nr. 9, mens selve opførelsen af bygninger ved egne ansatte pålægges såkaldt "byggemoms" i medfør af momslovens §§ 6-7.

Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt det er med rette, at SKAT har begrænset selskabets momsfradragsret for fællesomkostningerne i virksomheden (til administration, husleje mv.) i forbindelse med selskabets salgsafdelings salgsaktiviteter vedrørende de opførte egenboliger, idet SKAT har henvist til, at der er tale om momsfri omsætning, der nedsætter selskabets forholdsmæssige fradragsret for momsen af afholdte fællesomkostninger i henhold til momslovens § 38, stk. 1. Som følge heraf er selskabets fradragsprocent nedsat fra 100 til 96.

Sagsøgeren gør gældende, at der skal ses bort fra sagsøgerens omsætning fra salg af ejendomme opført for egen regning ved beregningen af sagsøgerens fradragsprocent (fradragsbrøken) for moms, således at sagsøgeren har 100 pct's fradragsret for alle sine omkostninger, inklusive omkostninger, der kan henføres til sagsøgerens salgsafdeling. Sagsøgeren gør herved gældende, at salgsafdelingens aktivititeter udgør "bitransaktioner vedrørende fast ejendom", som nævnt i momslovens § 38, stk. 1, 4. pkt., og det tilsvarende begreb i 6. momsdirektivs artikel 19, stk. 2, 2. pkt.

Sagsøgeren har henvist til, at salgsafdelingen kun havde 8 ansatte ud af en samlet medarbejderstab på mere end 4.000 i NCC-koncernen, samt at salgsafdelingen kun havde en andel på 0,6 pct. af de samlede fællesomkostninger i koncernen.

I anden række gør sagsøgeren gældende, at den danske praksis strider imod princippet om momsens neutralitet som fastslået i EF-Domstolens faste praksis, idet sagsøgeren henviste til, at sagsøgerens aktitivitet med opførelse af fast ejendom for egen regning på den ene side anses for fuldt momspligtig efter byggemomsreglerne, mens omsætningen fra salget af ejendommene på den anden side anses for momsfri, hvorfor sagsøgerens fradragsret i strid med neutralitetsprincippet begrænses, uanset at der sker fuld momspålæggelse af byggeriet under selve opførelsen.

Skatteministeriet har bestridt, at der er tale om bitransaktioner vedrørende fast ejendom i 6. momsdirektivs forstand, idet der er tale om et fast led i sagsøgerens almindelige økonomiske virksomhed, hvilket efter EF-Domstolens praksis er til hinder for, at der kan være tale om bitransaktioner i virksomheden.

Skatteministeriet har endvidere bestridt, at der foreligger en tilsidesættelse af princippet om momsens neutralitet, idet den omstændighed, at virksomheden har delvis momsfri omsætning ifølge Domstolens faste praksis fører til, at virksomheden kun har forholdsmæssig fradragsret for sine fællesomkostninger.

Regeringen har afgivet skriftligt indlæg i overensstemmelse hermed.