EU-Koordination

J.nr. DEP-243-00012

Ref. bxj

Den 16. januar 2008

 

 

 

 

 

 

NOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Forslag til Kommissionsdirektiver om optagelse af aktivstoffet amidosulfuron på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebe­skyt­tel­sesmidler.

 

Forslaget indebærer, at aktivstoffet amidosulfuron optages på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler – den såkaldte positivliste. Hvis forslagene bliver vedtaget, vil stoffet også blive optaget på bilag til den danske bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse.

 

Forslaget forventes at komme til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 21. – 22. januar 2008. Det skal vedtages i komitéprocedure efter forskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).

 

Stoffet er blevet vurderet af en medlemsstat, og vurderingen er derefter behandlet i mindre ekspertgrupper og endelig i arbejdsgrupper under Kommissionen eller i arbejdsgrupper under EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerheds Autoritet), hvor alle EU-landes pesticidmyndigheder har deltaget. Vurderingsrapporten viser, at det kan antages, at stoffet og midler indeholdende dette stof opfylder betingelserne i henholdsvis artikel 4 og artikel 5 i direktiv 91/414/EØF for optagelse på bilag I; dvs. at der ikke er uacceptable effekter på sundhed og miljø.

 

Der er ansøgt om anvendelse af amidosulfuron til ukrudtsbekæmpelse i græs.

 

Når et aktivstof er optaget på bilag I, er det efterfølgende en national opgave at tage stilling til, om de plantebeskyttelsesmidler, aktivstoffet indgår i, kan godkendes til brug i det pågældende land. Denne stillingtagen skal ske på grundlag af de såkaldte ”ensartede principper” (bilag VI til direktivet) samt den viden om aktivstoffet, der er opnået ved vurderingen.

 

Optagelse af stoffet på bilag I til direktiv 91/414 betyder, at Danmark forpligter sig til at acceptere fødevarer og foder med restindhold af stoffet, idet der i medfør af artikel 4, stk. 1, litra f i direktiv 91/414 bliver fastsat harmoniserede maksimalgrænseværdier for stoffet på en række afgrøder. Disse grænseværdier vil blive vurderet i forbindelse med, at de optages i særskilte direktiver.

 

Der er i dag godkendt midler med amidosulfuron til ukrudtsbekæmpelse i korn og græs.

 

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser for borgerne og kun marginale konsekvenser for staten og erhvervsliv. Det er ikke muligt umiddelbart at vurdere konsekvenserne af forslagene for miljøbeskyttelsesniveauet.

 

Der er efter dansk opfattelse vist sikker anvendelse for amidosulfuron. Regeringen agter at stemme for Kommissionens forslag, idet der lægges afgørende vægt på, at den sundhedsmæssige værdi for eksponering af sprøjtefører og arbejdere bliver vejledende.