MILJØstyrelsen                                                                                   Den 16. januar 2008

Pesticider

Departementet

EU-koordination                                                                                     J.nr. DEP-243-00012                                                                              

                                                                                                              NSH/BXJ

 

 

 

 

REVIDERET GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG


 

Forslag til kommissionsbeslutning om ikke-optagelse af aktivstofferne azocyclotin, cyhexatin og thidiazuron på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler

 

Resumé

Kommissionen foreslår, at aktivstofferne azocyclotin, cyhexatin og thidiazuron ikke optages på bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler. Bilag I er den såkaldte positivliste.

Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at stofferne optages på bilaget over ikke-optagede aktivstoffer, til bekæmpelsesmiddelbekendtgørelsen.

Det vurderes, at forslaget har en positiv indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

1. Status

Et foreløbigt forslag til kommissionsbeslutning “Commission Decision of [...] concerning the non-inclusion of azocyclotin, cyhexatin and thidiazuron in Annex I to Council Directive 91/414/EEC and the withdrawal of authorisations for plant protection products containing these substances” er fremsendt til medlemsstaterne.

 

Forslagene er fremsat med hjemmel i direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler, artikel 6, som fastlægger proceduren for optagelse af aktivstoffer på bilag I til direktivet (positivlisten).

 

Det forventes, at forslaget kommer til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 21.- 22. januar 2008. Det skal vedtages i komitéprocedure efter forskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).

 

Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen beslutningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede beslutningen.

 

Da stofferne har været på markedet i EU før den 26. juli 1993, er baggrunden for forslaget direktivets artikel 8, stk. 2, hvorefter alle aktivstoffer, der var på markedet i EU før den 26. juli 1993 skal vurderes.

 

2. Formål og indhold

Forslaget begrundes med, at ansøgerne har trukket deres ansøgninger tilbage.

 

Forslaget pålægger medlemsstaterne at tilbagekalde godkendelser af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder azocyclotin, cyhexatin og thidiazuron som aktivt stof. Tidsfristen er 6 måneder efter beslutningens vedtagelse. Medlemsstaterne pålægges endvidere fremover ikke at give godkendelser eller forny sådanne til plantebeskyttelsesmidler med azocyclotin, cyhexatin og thidiazuron efter direktivets overgangsregel i artikel 8 (2). Endelig skal medlemsstaterne give en frist for afvikling af salg og anvendelse, der er så kort som mulig og ikke længere end 18 måneder efter beslutningens vedtagelse.

 

3. Nærhedsprincippet

Kommissionen har ikke redegjort for nærhedsprincippet. Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger af en allerede vedtaget rådsretsakt, hvorfor Regeringen vurderer, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

 

4. Konsekvenser for Danmark

Lovgivningsmæssige konsekvenser:

Som følge af forslaget vil azocyclotin, cyhexatin og thidiazuron skulle optages på bilag 9 til bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler. Bilag 9 er listen over aktivstoffer, for hvilke der er vedtaget en kommissionsbeslutning om ikke-optagelse på bilag I til plantebeskyttelsesmiddeldirektivet.

 

Der er ikke godkendt midler med azocyclotin, cyhexatin og thidiazuron i Danmark.

 

Økonomiske og administrative konsekvenser:

Forslaget får ingen økonomiske konsekvenser for firmaer eller administrative konsekvenser for stat og kommune, idet der ikke er godkendt midler med azocyclotin, cyhexatin og thidiazuron i Danmark.

 

Beskyttelsesniveau:

Det vurderes, at forslaget har en positiv indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

5. Høring

Der foreligger ingen høring af forslaget. Forslaget har været forelagt Miljøspecialudvalget, hvor der er indkommet høringssvar fra Greenpeace og Forbrugerrådet.

 

Greenpeace støtter den danske holdning. Forbrugerrådet oplyser at de af ressourcemæssige årsager ikke mulighed for at forholde sig til forslaget.

 

6. Forhandlingssituation

Forslaget forventes vedtaget med kvalificeret flertal.

 

7. Dansk holdning

Danmark støtter, at azocyclotin, cyhexatin og thidiazuron ikke-optages på bilag I, da ansøgerne har tilbagetrukket ansøgningerne.