Beskæftigelsesministeriet

Velfærdsministeriet (Ligestillingsafdelingen)

 

 

Til Folketingets Europaudvalg

 

cc:

Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Folketingets Socialudvalg

Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

 

 

 

 

 

 

Det slovenske EU-formandskabsprogram på beskæftigelses-, social- og ligestillingsområdet, 1. halvår 2008

 

Det slovenske EU-formandskab har præsenteret sit arbejdsprogram på beskæftigelses-, social-, og ligestillingsområdet under overskriften ”A Europe which invests in people (and) works for the future“ Formandskabet lægger bl.a. vægt på vedtagelsen af den nye Lissabon-cyklus, videreførelse af flexicurity debatten (unge/ældre), bekæmpelse af fattigdom samt emnerne demografi (ældre/pleje) og ikke-diskrimination/handicappede.

 

Formandskabet ønsker at fortsætte debatten om flexicurity med vægt på, hvordan de vedtagne principper omsættes i praksis i de enkelte medlemslande samt på unge og ældres tilknytning til arbejdsmarkedet. Unges (manglende) tilknytning til arbejdsmarkedet fremhæves som et særskilt tema for formandskabet. Dette tema er på dagsordenen for rådsmødet (EPSCO) i juni, hvor der planlægges vedtaget et sæt rådskonklusioner og/eller en udtalelse fra beskæftigelsesudvalget (EMCO).

 

Det lykkedes ikke at opnå politisk enighed på EPSCO-rådsmødet den 5.-6. december 2007 om direktivet om supplerende pensionsrettigheder. Formandskabet vil tage afsæt i kompromisforslaget fra dette rådsmøde, men det er usikkert, om forslaget kommer på dagsordenen foreløbig.

 

Ligeledes lykkedes det på seneste EPSCO-rådsmøde ikke at opnå politisk enighed om arbejdstidsdirektivet og vikardirektivet. Formandskabet og Kommissionen overvejer fortsat, hvordan man bedst kan tage tråden op. Kommissonen arbejder endvidere på at færdiggøre rapporten om implementeringen af arbejdstidsdirektivet, som ventes offentliggjort inden sommer.

 

Der vil blive taget initiativ til tre udspil vedrørende arbejdsliv og privatliv i 2008. Det drejer sig dels om revision af to direktiver: 1) beskyttelse af gravide kvinder samt 2) direktivet vedr. forældreorlov. Sidstnævnte afhænger af udfaldet af en analyse, som de europæiske parter aktuelt arbejder på, og som ventes offentliggjort i marts. Endelig kommer Kommissionen med et udspil med overvejelser om ”nye” former for orlov, herunder fædreorlov.

 

På arbejdsmiljøområdet håber formandskabet på en hurtig vedtagelse af det reviderede forslag vedr. elektromagnetiske felter. Herudover ventes vedtagelse på et forslag vedr. nålestik (”needlestick injuries”) i andet halvår 2008 og forslag vedrørende kræftfremkaldende stoffer (”carcinogens”) og muskel- og knoglelidelser i begyndelsen af 2009.

 

Kommissionen arbejder på en meddelelse om anstændigt arbejde (”decent work”), som ventes i løbet af foråret. Denne vil bl.a. gøre status i forhold til målsætningerne i meddelelsen om samme emne fra 2006.

 

Kommissionen forventes at præsentere resultaterne af statusopgørelsen over den sociale situation (”social stocktaking”) i løbet af foråret. Denne skal bruges i forberedelsen af en ny social agenda. Kommissionen planlægger en midtvejsopfølgning heraf for perioden 2005-2010.

 

Formandskabet lægger vægt på, at debatten om sociale tjenesteydelser af generel interesse fortsættes. Ambitionen er, at der skal præsenteres rådskonklusioner på rådsmødet den 9.-10.juni. Kommissionens forbereder en rapport om kvaliteten af de sociale tjenesteydelser, der skal udkomme i foråret.

 

Det slovenske EU-formandskab tillægger kampen imod fattigdom stor vægt, bl.a. fordi 2010 skal være europæisk år for kampen imod fattigdom og social eksklusion. Der vil blive sat særligt lys på fattigdom blandt børn og unge. Målet er en markant reduktion af graden af fattigdom inden 2010.

 

Formandskabet vil fortsætte forhandlingerne om gennemførelsesforordningen til forordning 883/04 om social sikring og vil i øvrigt i løbet af 1-2 måneder fremlægge en tidsplan for associeringsaftaler med 3. lande og tredjelandes statsborgere. Formandskabet vil desuden forberede en ny cyklus for den åbne koordinations metode vedrørende social beskyttelse og social inklusion.

 

Kommissionen vil herudover i foråret sætte fokus på ældres forhold. Der lægges blandt andet op til to meddelelser om henholdsvis varig hjælp til ældre og ældres behov i samfundet.

 

Endelig planlægger man en meddelelse om aktiv inklusion i løbet af foråret.

 

For så vidt angår ligestilling vil det slovenske formandskab fortsætte arbejdet med kønsmainstreaming. Et andet hovedfokus bliver opfølgning på Beijing. Det forventes, at der kan præsenteres en rådskonklusion om piger (”girls and the girl child”), herunder en række nye indikatorer, samt en rådskonklusion om kvinder og politisk deltagelse på rådsmødet i juni. Med hensyn til kvinders politiske deltagelse vil formandskabet forberede en rapport om, hvordan udviklingen har været i medlemslandende i de senere år. Endelig vil formandskabet gøre en indsats for at bidrage til at udrydde stereotype kønsforestillinger, bl.a. i forbindelse med det uformelle ligestillingsministermøde i slutningen af januar.

 

Kommissionen forventer til juni at fremlægge en meddelelse, der følger op på året for lige muligheder. Endvidere ventes det, at der på rådsmødet i juni vil være en foreløbig drøftelse om muligheden for et direktiv om anti-diskrimination uden for arbejdsmarkedet for de grupper, som ikke allerede er dækket.  

 

For så vidt angår antidiskrimination vil formandskabet koncentrere sin indsats om mennesker med funktionsnedsættelser/handicappede. Man vil desuden vise særlig opmærksomhed over for handicappedes muligheder for at deltage på arbejdsmarkedet og i samfundet i øvrigt.

 

I forhold til demografi vil formandskabets vægt først og fremmest ligge på forholdet og solidariteten mellem generationer. Bl.a. vil der blive kastet lys på hjemmehjælp (”long term care”) som et udtryk for solidariteten mellem generationerne.

 

Til orientering vedlægges foreløbige dagsordener for de planlagte rÃ¥dsmøder den 29. februar og den 9.-10. juni. Â