Europaudvalget 2007-08 (2. samling)
EUU Alm.del EU-note E 48
Offentligt
579048_0001.png
579048_0002.png
579048_0003.png
579048_0004.png
579048_0005.png
EuropaudvalgetEU-konsulenten
Til:Dato:
Udvalgets medlemmer og stedfortrædere8. juli 2008
Forslag om en ny social dagsorden, herunder et direktiv om patientret-tigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelserKommissionen fremlagde den 2.-3. juli en pakke under overskriften ”En nysocial dagsorden”, som skal sikre EU-borgerne midler og hjælp i det 21. år-1hundredes Europa . Pakken er ifølge Kommissionen; ”etforsøg på at tilpassesig til en ny social realitet, som skyldes globaliseringen, de teknologiske frem-skridt og det aldrende samfund samt seneste udviklinger i forhold til de sti-gende fødevare- og energipriser”.Den nye sociale dagsorden samler op på en række eksisterende tiltag oglægger op til 19 initiativer. Initiativerne er centreret omkring beskæftigelse ogsociale anliggender, uddannelse og unge, sundhed, informationssamfundet2og økonomiske anliggender .Et af hovedinitiativerne i pakken er forslaget om regler til beskyttelse mod3forskelsbehandling, som også skal gælde uden for arbejdsmarkedet . Detteforeslås indført ved ændring af det EU’s såkaldte antidiskrimineringsdirektiv,som har til formål at skabe lige vilkår i hele EU. Forslaget vil endvidere samleop på de eksisterende tiltag, der allerede findes på området for at bekæmpediskrimination. Desuden er pakken rettet mod børn og unge, herunder er sær-ligt forslagene om at nedbringe fattigdom blandt unge samt om uddannelse afindvandrerbørn centrale. Det mest omstridte initiativ i pakken ventes at bliveforslaget til et direktiv om patientrettigheder i forbindelse med grænseover-skridende sundhedsydelser.
12
KOM(2008)412Se bilaget til denne note for en gennemgang af de konkrete lovforslag i pakken3KOM(2008)426
1/5
Forslag til direktiv om patientmobilitetDirektivet skal danne en EU-referenceramme for patientrettigheder i forbin-delse med grænseoverskridende sundhedsydelser. Forslaget giver medlems-staterne mulighed for at gennemføre de nye regler så de passer bedst til de-res nationale systemer.Med direktivet foreslår Kommissionen at konsolidere en række principielle EF-domme om patienters ret til behandling i andre medlemslande. I disse dommehar EF-Domstolen konsekvent fastslået, at patienter har ret til at få godtgjortudgifter til sundhedsydelser, som er afholdt i andre EU-lande. De beløb, derkan godtgøres, svarer til de udgifter, der ville være blevet godtgjort i hjemlan-det, hvis sundhedsydelserne var leveret der. Med henblik på at fastlægge enfast praksis for patientmobilitetsrettigheder opfordrede EU’s sundhedsministrei 2003 Kommissionen til at undersøge muligheden for at samle reglerne ompatientmobilitet . Resultatet blev, at reglerne om patientmobilitet kom til at5indgå i forslaget til det såkaldte ”servicedirektiv” . Denne tilgang blev dogafvist af både Parlamentet og Rådet. Med det nye forslag imødekommerKommissionen Parlamentets og Rådets ønske om at udskille forslaget til etsærskilt direktiv.
4
Hvad er nyt?Indtil videre har patienterne haft mulighed for at blive behandlet i et andet EU-land, når en række betingelser er opfyldt. Således har patienter kunne få re-funderet omkostninger knyttet til behandlingen på betingelse af, at der varventelister i deres eget land. Medlemsstaterne har hidtil kunnet kræve, atpatienterne skulle have en godkendelse fra deres egen læge for at få behand-ling i udlandet.Med de nye regler vil Kommissionen gøre det nemmere for patienterne atblive behandlet i andre EU-lande.De nye regler medfører, at patienterne i første omgang selv betaler for be-handlingen men derefter har mulighed for at få deres omkostninger refunde-ret. De omkostninger, der kan refunderes omfatter beløb, som en patientsnationale sygesikring ville have dækket i tilfælde af en tilsvarende behandlingi patientens hjemland.
45
KOM(2008)414KOM(2004)2
2/5
Direktivet åbner desuden mulighed for, at medlemsstaterne selv kan sættenogle begrænsninger . De vil eksempelvis selv kunne stille krav om forhånds-godkendelse forud for hospitalsbehandlinger i udlandet . Medlemsstaterne vildesuden få mulighed for at indføre et autorisationssystem, således at om-kostningerne kan reguleres og begrænses, hvis det er nødvendigt.For at sikre ligebehandling af alle patienter opstiller direktivet retningslinier for,hvornår patienter som søger behandling i et andet EU-land, kan blive behand-let på lige fod med landets egne statsborgere.For at sikre patienterne oplysninger om muligheden for at få behandling i an-dre medlemslande foreslår direktivet, at hver medlemsstat opretter såkaldteinfo-points. Oprettelsen af info-points skal være med til at øge gennemsigte-ligheden blandt de europæiske sundhedssystemer og i sidste ende sikre kva-litet og sikkerhed blandt de forskellige systemer. Initiativet om de såkaldteinfo-points vil blive understøttet af en videreudvikling af europæiske referen-cenetværk samt tiltag om e-sundhed.Hvis medlemsstaterne og Parlamentet støtter forslaget, håber Kommissionen,at de nye rammer for patientmobilitet vil skabe effektive sundhedsydelser afhøj kvalitet. Pakken vil blive drøftet på et uformelt ministerrådsmøde for be-skæftigelse, sociale anliggender, sundhed og forbrugerbeskyttelse, der afhol-des i Chantilly, den 10.-11. juli 2008.Med venlig hilsenPytrik Dieuwke Oosterhof
3/5

Bilag: Liste over 19 tiltag under den nye sociale dagsorden

Beskæftigelse og sociale anliggender- Meddelelse fra Kommissionen ”den fornyede sociale dagsorden: mu-ligheder, adgang og solidaritet i det 21. århundrede i Europa”.- Forslag til direktiv om et europæisk samarbejdsudvalg og bedre hø-6ring af arbejdstagere .- Kommissions rapport om ” aftaler mellem transnationale virksomhe-7der set i lyset af stigende internationale integration”- Kommissions rapport om ”restrukturering og beskæftigelse: EU’s bi-drag”.- Kommissionsrapport ” om gennemførelse af de europæiske socialepartnere, en rammeaftale om telearbejde”- Forslag til direktiv om ligebehandling af mennesker uanset deres reli-gion eller tro, handicap, alder eller seksuel orientering”(KOM(2008)426).- Meddelelse om ”ikke-forskelsbehandling og lige muligheder for alle”(KOM(2008)240).8- Kommissionsrapport om ”integration af romaerne” .- Kommissionsrapport om ”første rapport om sociale ydelser af generel9interesse i EU” .- Meddelelse om styrkelse af den åbne koordinationsmetode vedrøren-de sociale anliggender (KOM(2008)418).- Kommissionsrapport ”EU’s bidrag for at stimulere arbejde alle i ver-den”- Forslag til direktiv om bedre arbejdsvilkår for ansatte i det maritimeerhverv (KOM(2008)422).Uddannelse og unge- Meddelelse om ”Forbedrede kompetencer i det 21. århundrede: Endagsorden for europæisk samarbejde om skoler”.- Grønbog om indvandring og mobilitet (KOM82008)423).- En henstilling om mobilitet af unge volontører (KOM(2008)242).
67
IP/08/1073 + MEMO/08/468. Ændringsforslag til direktiv nr. 94/45/EF.IP/08/10738IP/08/1072 og MEMO/08/4629Se MEMO/08/465
4/5
Sundhed- Direktivet om patientrettigheder i forbindelse med grænseoverskri-dende sundhedsydelser. (KOM(2008)414)- Meddelelse: ”En konsekvensanalyse af forslaget om et direktiv ompatientrettigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundheds-ydelser”Informationssamfundet-E-sundhed: En henstilling om grænseoverskridende interoperabilitetmellem elektroniske patientjournalsystemer og projektet "Smart OpenServices" (SOS. )E-Adgang: En høring hvor muligheden om at lette adgang til oplys-ninger om patienter i hele EU vil debatteres.
-
Økonomiske anliggender-Kommissionsrapport om ”Effektivitet med henblik på sociale omkost-ninger”
5/5