København, den 15. juni 2008

 

 

 

 

 

 

LO Storbyerne og Fagligt Ansvar

c/o TiB

Mølle Allé 26

2500 Valby

 

 

 

 

Kære Peter Kay Mortensen, Anders Olesen, Hans Halvorsen og Finn Sørensen

 

Tak for jeres breve af 24. april og 4. juni 2008, hvori I ønsker en garanti for konflikt- og forhandlingsretten som betingelse for dansk godkendelse af Lissabon-traktaten. Brevet er vedlagt underskrifter fra en række faglige tillidsfolk mv.

 

Som begrundelse for ønsket om en garanti henviser I til EF-domstolens afgørelse i Vaxholm-sagen og Rüffert-sagen, som I mener indebærer en begrænsning af fagforeningers mulighed for at forhandle og konflikte for indgåelse af overenskomster.

 

I den forbindelse kan jeg oplyse, at regeringen og et bredt flertal i Folketinget finder det afgørende at fastholde retten til at foretage kollektive kampskridt, som er en vigtig del af den danske arbejdsmarkedsmodel. Regeringen vil derfor vende sig mod EU-tiltag, der er i modstrid mod konfliktretten. Hvad angår Lissabon-traktaten, ændrer den ikke på konflikt- eller forhandlingsretten i EU. EF-domstolens afgørelse i Vaxholm-sagen har intet med Lissabon-traktaten at gøre.

 

Regeringen har tidligere på året iværksat et udredningsarbejde med deltagelse af arbejdsmarkedets parter - herunder LO - med henblik på at analysere EF-domstolens seneste afgørelser i sager med mulig betydning for den danske arbejdsmarkedsmodel. Udredningsarbejdet skal komme med anbefalinger til regeringen om dommen, herunder komme med konkrete forslag til initiativer, som kan være nødvendige for at sikre den danske models forenelighed med EU-retten.

 

Formålet med udredningsarbejdet er at fastholde de grundlæggende principper på det danske arbejdsmarked og at finde en løsning, som tilgodeser hensynet til at opretholde den danske aftalemodel og de danske konfliktregler.

 

Arbejdsgruppen vil aflevere sine anbefalinger til regeringen i slutningen af juni og jeg har stor tiltro til, at arbejdsgruppen vil komme med nogle anbefalinger, som arbejdsmarkedets parter og et bredt flertal i Folketinget vil kunne støtte.

 

Når udredningen foreligger, vil Folketingets partier blive orienteret om anbefalingerne med henblik på en drøftelse af behovet for eventuelle justeringer af dansk lovgivning samt behovet for eventuelle initiativer over for EU.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Anders Fogh Rasmussen