Folketingets Europaudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Europaudvalget har i brev af 7. juli 2008 til udenrigsministeren stillet følgende spørgsmål nr. 122 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Morten Messerschmidt (DF).

 

 

Spørgsmål nr. 122:

”Idet der henvises til Udenrigsministeriets notat om afgivelse af dansk indlæg i sagerne C-22/08 og C-23/08 ved EF-Domstolen angående retten til sociale ydelser i et andet EU-land (jf. EUU alm. del (072) - bilag 329), bedes ministeren oplyse, hvad det vil betyde for udlændinges ret til sociale ydelser i EU generelt og i Danmark specielt, hvis sagsøger vinder sagen?”

 

 

Endeligt svar:

Sagerne C-22/08, Vatsouras, og C-23/08, Koupatantze, er to sager forelagt EF-domstolen præjudicielt af Sozialgericht Nürnberg i medfør af EF-traktatens artikel 234. Den nationale domstol anmoder EF-domstolen om bl.a. at tage stilling til, hvorvidt artikel 24, stk. 2, i det såkaldte opholdsdirektiv (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/38 om unionsborgeres og deres familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig frit på medlemsstaternes område) er forenelig med EF-traktatens artikel 12 sammenholdt med EF-traktatens artikel 39. Opholdsdirektivet har bl.a. til formål at begrænse andre medlemsstaters statsborgeres adgang til sociale ydelser i opholdsstaten.

 

Det følger af EF-traktaten, at EU-borgere, der anses for arbejdstagere eller selvstændigt erhvervsdrivende m.v. i en anden medlemsstat, på visse betingelser har adgang til sociale ydelser, herunder kontanthjælp, i denne medlemsstat. Såfremt den pågældende har været beskæftiget i et vis tidsrum, anses han/hun fortsat for arbejdstager m.v. i EF-traktatens forstand, selv hvis han/hun måtte blive arbejdsløs. Den foreliggende sag rejser bl.a. spørgsmål om varigheden af dette beskæftigelsesforløb for at opnå adgang til sociale ydelser i opholdsstaten.

 

Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at vurdere, om EF-domstolens dom - hvis den måtte falde ud på en måde, der er til sagsøgernes fordel i de pågældende hovedsager - vil få konsekvenser for de danske regler på området. Det afhænger i første række af dommens afgørende præmisser, der til sin tid formentlig vil skulle analyseres nærmere.