Folketingets Europaudvalg
FVM 574

 

København,

den 23. juli 2008

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af 8. juli 2008 (spørgsmål nr. 128) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 128:

 

” Ministeren bedes - i forlængelse af samrådet i Folketingets Europaudvalg den 4. juli 2008 - redegøre for, hvorvidt der er foretaget videnskabelige undersøgelser, som giver en medicinsk og lægefaglig forklaring på de adfærdsændringer, som kan observeres hos børn i forbindelse med indtag af AZO-farvestoffer. Såfremt sådanne undersøgelser findes, bedes ministeren redegøre for deres konklusioner.”

 

Svar:

Fødevareinstituttet, DTU, er blevet kontaktet og udtaler følgende:

 

”De undersøgelser, der er foretaget med henblik på at undersøge, om nogle tilsætningsstoffer har indvirkning på adfærden hos børn, er alle kun beskrivende og giver ingen lægefaglige forklaringer på en mekanisme bag de beskrevne resultater. I enkelte tilfælde kommer forfatterne af undersøgelserne med diverse teorier til forklaring, men ingen af disse er understøttet af eksperimentelle data. Forfatterne til Southampton-undersøgelsen kan heller ikke dokumentere en mekanisme, men de konkluderer, at den effekt de beskriver næppe er tegn på en egentlig effekt på centralnervesystemet, og de peger på en mulig genetisk disposition hos de forsøgspersoner, som reagerer på blandingen af farvestoffer og konserveringsstoffet, natriumbenzoat. Der var dog ingen af de genetiske tests, som forsøgspersonerne gennemgik, der var i stand til at give et endegyldigt svar på denne teori.”