Folketingets Europaudvalg

 

København, den 11. juli 2008

Sagsnr.:

FVM 563

 

 

 

 

 

 

Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af 10. juli 2008 (EUU alm. del - spørgsmål nr. 133) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 133:

 

” Ministeren bedes redegøre for, hvorfor Raps T45 ikke længere markedsføres som såsæd og dyrkes? Ministeren bedes oplyse, om krydsningen mellem Raps T45 og ikke genmodificerede rapstyper udelukkende er sket som led i en bevidst og planlagt forædlingsproces, eller om det også er sket tilsigtet?

Ministeren bedes endvidere redgøre for, hvad der er forklaringen på, at Raps T45 forventes at optræde i raps, som eksporteres til EU, når denne raps ikke er blevet dyrket siden 2005?”

 

Svar:

 

Jeg har forelagt spørgsmÃ¥let for Plantedirektoratet og Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende: 

 

”Ifølge EFSA’s risikovurdering har ansøgeren, Bayer CropScience, oplyst at salget af T45 rapsfrø ophørte i 2005. Ifølge ansøgeren er alle lagre af T45 rapslinier kaldt tilbage og destrueret, og ansøgeren vil ikke kommercialisere T45 raps i fremtiden. Det fremgÃ¥r ikke af EFSA’s vurdering, hvorfor ansøgeren har besluttet at stoppe markedsføringen af T45 raps til dyrkning uden for EU. T45 raps har aldrig været godkendt til dyrkning i EU.

 

Med hensyn til det andet spørgsmål antages det, at der skulle have stået utilsigtet til sidst, således at spørgsmålet går på, om der er sket krydsbestøvning mellem T45 raps og andre rapssorter.

 

Frembringelsen af rapssorter med T45-egenskaben er sket ved traditionel forædling, hvor T45-udgangslinien, som ved genetisk modifikation har fået indsat toleranceegenskaben over for ukrudtsmidler baseret på glufosinat, krydsbestøves med en anden rapssort.  T45-egenskaben er således blevet indkrydset i forskellige rapssorter. Ved godkendelse af en GMO i EU, godkendes markedsføring af alle krydsninger af GMO’en med ikke-genmodificerede sorter.

 

Krydsning af raps sker også naturligt ved pollenspredning i forbindelse med almindelig dyrkning. Ved dyrkning af T45 raps ved siden af en konventionel rapsmark, er der derfor sandsynligvis sket en vis indkrydsning af T45-egenskaben i konventionel raps. Da T45 raps aldrig har været dyrket i EU, er en sådan krydsbestøvning ikke forekommet inden for EU.

 

Med hensyn til Bayer CropScience’s ansøgning er baggrunden, at virksomheden ønsker at sikre sig mod en situation, hvor eksporter af raps til EU vil kunne indeholde spildfrø af T45 raps, da der i EU er en nul-tolerance for forekomst af ikke-godkendte GMO’er. Da T45 raps ikke længere dyrkes, vil indhold af T45 raps i fremtidige eksporter af raps derfor være begrænset til tilfældige eller teknisk uundgåelige indhold, f.eks.  på grund af genvækst af planter på tidligere marker i eksportlandet, spild, rester i lagerfaciliteter og lignende. Tilstedeværelse af T45 raps i eksporter til EU er derfor meget lidt sandsynlig.”

 

Jeg kan henholde mig til institutionernes svar.

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/