Dato:

 

Kontor:

Internationalt Kontor

J.nr.:

2008/4013-57

Sagsbeh.:

sba

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 148 stillet af Folketingets Europaudvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 13. august 2008.

 
Spørgsmål:
”Ministeren bedes redegøre for, om retten til familiesammenføring er blevet udvidet som konsekvens af vedtagelsen af direktiv 2004/38/EF af 29. april 2004”.

Svar:

Direktiv 2004/38/EF af 29. april 2004 om unionsborgeres og deres familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig frit på medlemsstaternes område (opholdsdirektivet) samlede en række retsregler på området, der tidligere fremgik af en række forordninger og direktiver.

 

Opholdsdirektivets regler var således i vidt omfang allerede gældende forud for vedtagelsen. Opholdsdirektivet har medført to udvidelser i retten til familiesammenføring i forhold til de EU-regler, der blev ophævet ved direktivets vedtagelse.

 

For det første blev den berettigede personkreds efter direktivet udvidet til at omfatte registrerede partnere. Opholdsdirektivet giver således mulighed for, at registrerede partnere kan meddeles familiesammenføring, hvis værtsmedlemsstaten anerkender registrerede partnerskaber i medfør af national lovgivning.

 

Derudover er det efter opholdsdirektivet ikke en betingelse for at opnå familiesammenføring, at EU-borgeren råder over en bolig, der svarer til de krav, der anses for normale for indenlandske arbejdstagere. Dette krav fremgik dog af Rådets forordning 1612/68/EØF om arbejdskraftens frie bevægelighed inden for fællesskabet, der blev ændret ved opholdsdirektivet.