UDENRIGSMINISTERIET

 

 

                                                                                                             Den 20. maj 2008. 

 

Spørgsmål nr.79 ad EUU alm. del af 25. april 2008 fra Folketingets Europaudvalg til udenrigsministeren.

 

 

Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:

Spørgsmål 79

Ministeren er i Ekstrabladets netavis den 23. april 2008 citeret for at have opgivet kampen for at Europa-Parlamentet kun skal have ét sæde. Ministeren bedes give en forklaring på, hvorfor og hvornår det er besluttet, at Danmark ikke længere vil kæmpe for at spare Europa-Parlamentet for det dyre, miljøforurenende og unødvendige rejseri mellem Bruxelles og Strasbourg. Ministeren bedes desuden uddybe, hvorfor han ikke mener, at det kommende franske formandskab for EU giver en oplagt lejlighed til at sætte spørgsmålet på dagsordenen.

 

Svar:

I ”Protokollen om fastlæggelse af hjemsteder for den Europæiske Unions institutioner og for visse af Unionens organer, kontorer, agenturer og tjenester” opregnes hjemstederne for EU’s institutioner.

 

Protokollen anfører fsva. Europa-Parlamentet, at ”Europa-Parlamentet har hjemsted i Strasbourg og afholder dér de tolv månedlige plenarmøderækker, herunder også budgetmøderækken. Yderligere plenarmøderækker afholdes i Bruxelles.”

 

Det har siden Traktaten om oprettelse af fælles udøvende organer for de tre Fællesskaber (EKSF, EØF, Euratom) blev undertegnet i Bruxelles 8. april 1965 og trådte i kraft den 1. juli 1967, været gældende, at fastlæggelsen af institutionernes hjemsteder sker ved overenskomst mellem repræsentanterne for medlemslandenes regeringer.

 

En ændring af disse bestemmelser kræver en traktatændring og enstemmighed blandt samtlige medlemsstater. En række medlemsstater er imod en sådan traktatændring, hvad enten de har formandskabet eller ej.

 

Regeringen støtter generelt, at Parlamentets arbejde - givet det eksisterende traktatgrundlag - kan foregå inden for en ramme, som er så effektiv som mulig.

 

Der henvises endvidere til svar på spm. 529 ad L53.