Bilag til udenrigsministerens                                                                               Forsvarsudvalget

skrivelse af 21. maj 2008                                                                               (B 140 – spørgsmål 14)

                                                                                                                                              (offentligt)

 

Spørgsmål nr.: 14

Er regeringen enig i FE’s vurdering, at Taliban er en uhomogen bevægelse? Er regeringen enig i, at det vil være nødvendigt at inddrage den moderate del af Taliban, hvis der skal opnås et politisk kompromis som kan overflødiggøre den udenlandske tilstedeværelse i landet?

 

Svar:

En militær dominans over Taliban er en nødvendig, men ikke en tilstrækkelig forudsætning for at kunne sikre en stabil sikkerhedssituation. Talibans rekruttering, hovedsagligt fra de ca. 40 mio. pashtunere såvel i Afghanistan som i Pakistan, er betinget delvis af ideologi, men også i høj grad af faktorer som fattigdom, ustabilitet og mangel på lederskab fra den afghanske regering. Motiverne for at tilslutte sig eller støtte Taliban er med andre ord forskellige, og de midler der skal anvendes for at bekæmpe Taliban bør tilpasses derefter.

 

Bekæmpelsen af Taliban foregår i tre sideløbende spor. Den militære indsats begrænser Talibans muligheder for at operere og demoralisere medlemmerne. Udviklingsindsatsen og etablering af god regeringsførelse svækker Talibans muligheder for rekruttering og opbakning i befolkningen. Endelig tager det politiske spor sigte på gennem forsoning at drive en kile ind mellem de moderate og den hårde kerne af talibanere.  Den danske regering støtter denne strategi.

 

Indtil videre er omkring 5000 eks-talibanere på lavt niveau reintegreret under Fredskommissionens program for styrkelse af fred og forsoning - Strengthening Peace and Reconciliation Programme.