Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 (B 15)<DOCUMENT_START>, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Jens-Christian Bülow

 


Spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Retsudvalg (B 15):

 

”Ministeren bedes i forlængelse af svaret på B 15 - spm. 1 bekræfte, at hvis man ændrer udleveringsloven således, at regeringens bemyndigelse til at indgå udleveringsoverenskomster erstattes med en bestemmelse, hvorefter ministeren kun med Folketingets samtykke kan fastsætte regler, der gennemfører bestemmelser i en udleveringsoverenskomst, så vil ministeren, jf. grundlovens § 19, stk. 1, 2. pkt., være forpligtet til at anmode om Folketingets samtykke i folketingssalen til indgåelse af en udleveringsoverenskomst, før en sådan indgåelse kan ske.”

 

Svar:

 

Regeringens adgang til at indgå en udleveringsoverenskomst med en anden stat hviler ikke på bestemmelser i udleveringsloven eller anden lovgivning, men følger umiddelbart af grundlovens § 19, stk. 1, 1. pkt. Denne adgang kan derfor ikke ophæves ved lov.

 

Med hensyn til mulighederne for ved lov at forpligte regeringen, når det drejer sig om anliggender, som er omfattet af bestemmelsen i grundlovens § 19, henvises til besvarelsen af spørgsmål 1 (B 15).