Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato            

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 12. december 2007 stillet mig følgende spørgsmål 18 (B22, aktstykke 53), som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 18:

 

"Er ministeren i forlængelse af svaret på spørgsmål 6 (vedrørende aktstykke 53) enig i, at det kan skade befolkningens vilje til at spare på energi af klimapolitiske årsager, når en besparelse på CO2-udledningen i Danmark kan føre til mere CO2-forurening i et andet land?"

Svar:

 

I 2008-12 er der et begrænset antal CO2-kvoter til rådighed over hele EU. Knapheden på kvoter betyder, at det at udlede CO2 fra en af de kvoteomfattede virksomheder er forbundet med en omkostning, svarende til prisen på en CO2-kvote. De kvoteomfattede virksomheder får på denne måde et incitament til at spare CO2 – dvs at reducere deres udledning af drivhusgasser.  

 

Det er fornuftigt at spare på energien både for den enkelte borger og for virksomhederne – dels fordi den enkelte borger og virksomhed udviser ansvarlighed over for den klimapolitiske udfordring. Dels fordi udgangspunktet for at håndtere fremtidige skærpede krav til reduceret udledning af CO2 vil være bedre.

 

Afslutningsvis vil jeg gøre opmærksom på, at der i regeringsgrundlaget er indføjet en forstærket indsats på energispareområdet, og at energispareindsatsen også indgår i de igangværende forhandlinger om en energiaftale.

 

Med venlig hilsen

 

 

Jakob Axel Nielsen

Fung. Klima- og energiminister