Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

Finansministeren

12. december 2007

 

Endeligt svar på Energipolitisk Udvalgs spørgsmål nr. 5 af 12. december 2007 ad B 22

Spørgsmål:

”Har ministeren nogen grund til at antage, at andre offentlige ejere i DONG Energy A/S ikke vil være indstillet på at lede DONG ud fra klimapolitiske målsætninger?”

Svar:

Indledningsvis skal det bemærkes, at ejerkredsen i DONG Energy A/S i dag udgøres af staten, Nyborg Kommune samt en række forbrugerejede elselskaber. De forbrugerejede elselskaber er privatretlige enheder og kan derfor ikke karakteriseres som offentlige ejere, jf. i øvrigt svar på spørgsmål nr. 6.

Derudover kan oplyses, at Finansministeriet ikke er blevet kontaktet af de øvrige aktionærer med en anmodning eller lignende om at drøfte muligheden for at drive DONG Energy A/S ud fra andet end forretningsmæssige overvejelser. I den forbindelse er det værd at hæfte sig ved, at mindretalsaktionærerne siden april 2006 og frem til børsnoteringen er direkte repræsenteret ved to medlemmer i bestyrelsen for DONG Energy A/S.

Ligeledes kan Finansministeriet pege på, at det fremgår af aktionæroverenskomsten mellem de nuværende aktionærer i DONG Energy A/S, at parterne er enige om at søge en børsintroduktion af selskabet. Finansministeriet er ikke bekendt med, at nogle af de nuværende mindretalsaktionærer ikke længere skulle dele ønsket om en børsnotering ud fra et ønske om, at DONG Energy A/S skulle kunne drives ud fra andet end forretningsmæssige overvejelser.

 

Med venlig hilsen

 

Lars Løkke Rasmussen