Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

Finansministeren

12. december 2007

 

Endeligt svar på Energipolitisk Udvalgs spørgsmål nr. 8 af 12. december 2007 ad B 22

Spørgsmål:

”Vil ministeren på baggrund af svaret på spørgsmål 25 til aktstykke 187 (folketingsåret 2006-07) begrunde, hvorfor klima- og miljøspørgsmål ikke indgik i lovbehandlingen, herunder at det blev diskuteret, om statslige selskaber alene skal ledes ud fra forretningsmæssige vilkår?”

Svar:

Indledningsvis skal bemærkes, at det af bemærkningerne til L 99 af 11. november 2004 om forslag til lov om ophævelse af lov om Dansk Olie og Naturgas A/S mv. bl.a. fremgik:

”En privatisering af DONG A/S [nu DONG Energy A/S] vil samtidig bidrage til at skabe ligestilling mellem DONG A/S og selskabets konkurrenter. Det vil dels signalere, at DONG A/S ikke kan opnå særlige fordele i kraft af dets statslige ejerskab, dels vil DONG A/S få de samme kommercielle frihedsgrader som selskabets konkurrenter. Denne ligestilling er en forudsætning for, at konkurrencen på energimarkederne bliver velfungerende, og at DONG A/S kan vedblive med at være en central, danskbaseret aktør.”

Det bemærkes i den forbindelse, at ønsket om at give DONG Energy A/S de samme kommercielle frihedsgrader som selskabets konkurrenter ikke kan anses som foreneligt med at lede selskabet ud fra eventuelle (sektor)politiske hensyn som fx klima- og miljømæssige hensyn.

Der kan i øvrigt henvises til bl.a. svar på spørgsmål nr. 4, hvori det mere generelt begrundes, hvorfor udøvelsen af ejerskabet i statslige aktieselskaber med fordel kan ske med fokus på selskabets forretningsmæssige udvikling, mens eventuelle (sektor)politiske hensyn håndteres gennem den relevante (sektor)lovgivning, servicekontrakter og lignende. Opfattelsen af, at denne rollefordeling er hensigtsmæssig i forhold til de statslige aktieselskaber og især dem, der er konkurrenceudsatte, synes at have været gældende gennem en længere årrække, jf. i øvrigt svar på spørgsmål nr. 4.

I og med at regeringen finder det rigtigt og hensigtsmæssigt, at udøvelsen af ejerskabet i de statslige aktieselskaber generelt fokuserer på den forretningsmæssige udvikling, blev det hverken i forbindelse med lovbehandlingen i 2004 eller i dag anset for relevant at inddrage (sektor)politiske aspekter som fx klima- og miljømæssige forhold.

 

Med venlig hilsen

 

Lars Løkke Rasmussen