Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LHN/ J.nr. 2008-1519

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 17. april 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 11. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 10 ad B 58 (SOU Alm. del).

 

­

 

Spørgsmål nr. 10:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 9. april 2008 fra Sisse Kjæmpe Kristensen, jf. B 58 - bilag 4.”

 

Svar:

 

Højesteret har ved dom af 2. november 2006 fastslået, at et barn af en enlig adoptant ikke har ret til det særlige børnetilskud efter børnetilskudsloven.

 

Med hensyn til spørgsmålet om usaglig forskelsbehandling udtalte Højesteret blandt andet, at det faktiske forhold, at det for tiden stort set kun er udenlandske børn, der adopteres af enlige personer her i landet, ikke efter Højesterets opfattelse kan føre til, at afslag på særligt børnetilskud er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.  

 

I forhold til spørgsmålet om usaglig forskelsbehandling må jeg henholde mig til Højesterets dom.

 

Jeg kan i øvrigt tilføje, at børn af enlige forsørgere som udgangspunkt har ret til særligt børnetilskud, når eneforsørgerrollen er en følge af en udefra kommende begivenhed, hvilket i denne sammenhæng vil sige, når faderskabet ikke kan fastslås eller når kun den ene forælder lever. Et barn af en enlig adoptant har ikke ret til særligt børnetilskud, da eneforsørgerrollen er en følge af en velovervejet disposition – også økonomisk.  

 

 

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen