Betænkning afgivet af Retsudvalget den 29. maj 2008

Betænkning

over

Forslag til folketingsbeslutning om et dyreværnspoliti

[af Christian H. Hansen (DF) m.fl.]

 

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 20. februar 2008 og var til 1. behandling den 21. april 2008. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 3 møder.

Skriftlig henvendelse

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget 1 skriftlig henvendelse fra Dyreværnsforeningen Alle Dyrs Ret.

Justitsministeren har over for udvalget kommenteret henvendelsen til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 5 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret. Et af udvalgets spørgsmål og ministerens svar herpå er optrykt som bilag 2 til betænkningen.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, S, KF, RV, EL og NY) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse.

Et mindretal i udvalget (DF og SF) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse med følgende bemærkninger:

Det er Dansk Folkepartis opfattelse, at det, der vil tjene dyrene bedst, er en vedtagelse af beslutningsforslaget. Dermed er Dansk Folkeparti lodret uenig med den socialdemokratiske ordfører, der under 1. behandling af beslutningsforslaget sagde følgende:

»For dyrenes skyld kan vi socialdemokrater ikke stemme for Dansk Folkepartis forslag om oprettelse af en særlig dyreværnsafdeling. Efter nøje at have gennemlæst forslaget om at samle viden og kompetencer på dyreværnsområdet i politiet i en enkelt afdeling vil det efter min bedste overbevisning være et katastrofalt fejltrin for Folketinget at stemme for beslutningsforslaget.«

Justitsministeren har som svar på alm. del, spørgsmål 190 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, jf. B 60 – bilag 5, oplyst, at: »I efteråret 2007 afholdt Rigspolitiet i samarbejde med Rigsadvokaten og Fødevarestyrelsen kurser af 2½ dags varighed for personale i politikredsenes dyrevelfærdsenheder. I disse kurser deltog 80 kursister.«

Det er Dansk Folkepartis opfattelse, at et kursus af 2½ dags varighed er langt under målet. Det bedste er en vedtagelse af beslutningsforslaget.

Hvis dyrevelfærd skal ligge i det nuværende regi af politiet, så burde man allerede tage fat på emnet på politiskolen. Dyrevelfærd burde være en gren af uddannelsen, og det er Dansk Folkepartis opfattelse, at en sådan ordning også ville få flere unge med dyreinteresse til at melde sig til politiuddannelsen, som ellers ikke ville melde sig.

Dansk Folkeparti er opmærksom på, at en aftale om et dyreværnspoliti skal indgås i forligskredsen bag flerårsaftalen for politiets virksomhed.

Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget prioriterer dyrevelfærd og -værnssager højt og er tilfredse med, at man lægger et særligt fokus på området i forbindelse med politireformen og flerårsaftalen for politiet.

  Det er endnu for tidligt at sige noget om erfaringerne med den nye struktur hos politiet, men det er af afgørende vigtighed, at politiet skal have specialuddannede kræfter på området, og Socialistisk Folkeparti er derfor parat til at diskutere uddannelsen af politibetjente og etableringen af et dyreværnspoliti inden for rammerne af politiforliget.

 Socialistisk Folkeparti er opmærksom på, at en sådan diskussion skal ske i forligskredsen, og erklærer sig villig hertil.

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

 

  Kim Andersen (V) Â  Søren Pind (V) Â  Karsten Nonbo (V) Â  Peter Skaarup (DF) fmd.  Marlene Harpsøe (DF) Â  Colette L. Brix (DF) Â  Tom Behnke (KF) Â  Vivi Kier (KF) Â  Naser Khader (NY) Â  Karen Hækkerup (S) Â  Magnus Heunicke (S) Â  Mogens Jensen (S) Â  Julie Skovsby (S) Â  Anne Baastrup (SF) nfmd.  Karina Lorentzen (SF) Â  Simon Emil Ammitzbøll (RV) Â  Line Barfod (EL) 

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

47

 

Ny Alliance (NY)

3

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

17

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)

  9

 

Uden for folketingsgrupperne

2

Enhedslisten (EL)

  4

 

(UFG)

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 60

Bilagsnr.

Titel

1

Kopi af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, alm. del – spørgsmål 190 (status på opfølgningen af politiforliget, for så vidt angår dyreværnsområdet)

2

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af beslutningsforslaget

3

Henvendelse af 20/4-08 fra Dyreværnsforeningen Alle Dyrs Ret

4

Tidsplan for udvalgets behandling af beslutningsforslaget

5

Kopi af justitsministerens besvarelse af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, spørgsmål nr. 190 vedrørende opfølgning af politiforliget, for så vidt angår dyreværnsområdet

6

1. udkast til betænkning

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende B 60

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om efteruddannelse af én betjent i dyreværnssager i hver af de nye lokalpolitiafdelinger hos Fyns Politi, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om kommentarer til henvendelse af 20/4-08 fra Dyreværnsforeningen Alle Dyrs Ret, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om omkostningerne ved oprettelse af et dyreværnspoliti, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm. om oprettelse af et dyreværnspoliti, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

5

Spm., om der er uddannet personale til efterforskning af dyreværnssager i andre politikredse end lokalstationerne på Fyn, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 2

Et af udvalgets spørgsmål til justitsministeren og dennes svar herpå

Spørgsmålet og justitsministerens svar herpå er optrykt efter ønske fra S.

Spørgsmål 5:

Når ministeren i sit svar på B 60 – spørgsmål 1 oplyser, at der ved hver af lokalpolitistationerne på Fyn også er uddannet personale til at modtage anmeldelser og påbegynde efterforskning af dyreværnssager, kan ministeren så oplyse, om dette også gælder de øvrige politikredse?

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende: 

»Rigspolitiet har indhentet udtalelser fra landets øvrige politikredse vedrørende tilrettelæggelsen af arbejdet med efterforskning af dyreværnssager.

Alle politikredsene har oplyst, at man for at styrke retshåndhævelsen af reglerne i dyreværnslovgivningen har fået et antal erfarne efterforskere videreuddannet på dette højtprioriterede sagsområde.

Organiseringen af arbejdet i politikredsene er gennemført på en lidt forskellig måde. I de geografisk set større politikredse vil der på de større politistationer være uddannet personale til at modtage anmeldelser og til at påbegynde efterforskningen af sager om mulige overtrædelser af dyreværnslovgivningen. I dette arbejde inddrages også andre kompetencer. Personale fra færdselsafdelingerne deltager f.eks. i målrettede indsatser til kontrol af reglerne om transport af dyr. I politikredsene er der også etableret typisk kredsdækkende særlige dyreværnsenheder, som dels kan varetage den videregående efterforskning af sagerne, og dels kan forestå den anklagemæssige del af behandlingen af dyreværnssager.

Det er Rigspolitiets sammenfattede vurdering, at man i politikredsene har sikret sig, at sager i relation til dyreværnslovgivningen kan håndhæves ensartet og effektivt over hele landet. Der er i alle politikredsene oprettet enheder med specialuddannet personale til håndhævelsen af reglerne i dyreværnslovgivningen.«