Betænkning afgivet af Europaudvalget den 24. december 2008

1. udkast

Betænkning

over

 Forslag til folketingsbeslutning om at lade Lissabontraktaten omdele til samtlige danske husstande i god tid forud for ikrafttrædelsen

[af Morten Messerschmidt (DF) m.fl.]

 

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 1. april 2008 og var til 1. behandling den 21. maj 2008. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Europaudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 3 møder.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af DF og EL) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse ved 2. behandling.

Venstres, Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis, Det Konservative Folkepartis og Det Radikale Venstres medlemmer af udvalget lægger vægt på, at befolkningen har mulighed for at sætte sig grundigt ind i Lissabontraktatens bestemmelser. Partierne noterer sig derfor med tilfredshed, at Folketingets EU-Oplysning udfører et omfattende oplysningsarbejde om Lissabontraktaten, så alle borgere har mulighed for at modtage gratis og upartisk information om traktaten.

Lissabontraktatens endelige tekst forelå i starten af december 2007 og konsulentenheden i Folketingets EU-Sekretariat udarbejdede på den baggrund en sammenskrevet udgave af Lissabontraktaten og det gældende traktatgrundlag. En foreløbig udgave var offentlig tilgængelig allerede i oktober 2007. Den endelige sammenskrevne udgave blev offentliggjort på EU-Oplysningens hjemmeside den 9. januar 2008 i forbindelse med fremsættelsen af lovforslag nr. L 53 (om Danmarks ratifikation af Lissabontraktaten). Den sammenskrevne udgave af Lissabontraktaten og det gældende traktatgrundlag kan i lighed med EU-Oplysningens pjece og faktablade om traktaten rekvireres gratis ved henvendelse til EU-Oplysningen.

EU-Oplysningen gennemførte i perioden den 24. januar til den 4. februar 2008 en informationskampagne i forbindelse med førstebehandlingen af lovforslag nr. L 53. Kampagnen gjorde opmærksom på, at det er muligt at modtage Lissabontraktaten gratis fra EU-Oplysningen. Annoncerne blev placeret centralt på forsiderne af netaviserne JP, Berlingske, Politiken og Information. Derudover blev der indrykket annoncer i de landsdækkende udgaver af Metroxpress og Urban samt Weekendavisen.

EU-Oplysningen har desuden oprettet en særlig temaside om Lissabontraktaten på EU-Oplysningens hjemmeside, ligesom EU-Oplysningen samarbejder med biblioteker og skoler m.m., som aftager publikationerne i større omfang til videre fordeling. Ligeledes kan andre offentlige institutioner eller private virksomheder gratis rekvirere eksemplarer af traktaten fra EU-Oplysningen.

Venstres, Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis, Det Konservative Folkepartis og Det Radikale Venstres medlemmer af udvalget lægger vægt på, at Folketingets EU-Oplysning fortsætter det omfattende oplysningsarbejde om EU, så borgerne også fremover får mulighed for at sætte sig ind i alle emner inden for EU, herunder Lissabontraktatens bestemmelser.

Et mindretal i udvalget (DF og EL) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse ved 2. behandling.

Ny Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Kim Andersen (V) Â  Michael Aastrup Jensen (V) Â  Erling Bonnesen (V) Â  Henrik Høegh (V) nfmd.  Karsten Lauritzen (V) Â  Morten Messerschmidt (DF) Â  Martin Henriksen (DF) Â  Helle Sjelle (KF) Â  Lars Barfoed (KF) Â  Svend Auken (S) fmd.  Kim Mortensen (S) Â  Yildiz Akdogan (S) Â  Jeppe Kofod (S) Â  Anne Grete Holmsgaard (SF) Â  Karina Lorentzen (SF) Â  Lone Dybkjær (RV) Â  Per Clausen (EL) 

Ny Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

 

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

47

 

Ny Alliance (NY)

3

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

17

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)

Enhedslisten (EL)

9

4

 

Uden for folketingsgrupperne (UFG)

 

2

 

 

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 81

 

Bilagsnr.

Titel

1

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling