14. maj 2008

 

 

Ansøgning om foretræde for Folketingets Indfødsretsudvalg i forbindelse med behandlingen af Ny Alliances forslag om dobbelt statsborgerskab.

 

 

Danes Worldwide – en organisation, der støtter danskere og deres familier, der lever og arbejder i udlandet – ansøger hermed om foretræde for Indfødsretsudvalget i forlængelse af førstebehandlingen af Ny Alliances forslag til Folketingsbeslutning af ændring af reglerne om dobbelt statsborgerskab (B87), og forud for den interne høring, der finder sted i Folketinget den 28. maj.

Om muligt ønsker vi foretræde torsdag den 22. maj. Danes Worldwide vil være repræsenteret af foreningens bestyrelsesformand Christopher Bo Bramsen og generalsekretær Jens Witthøfft Nielsen.

Danes Worldwide varetager interesserne for mange tusinde danskere og deres familier i udlandet, og vi møder hyppigt eksempler på danskere i udlandet, der støder på problemer fordi de ikke kan opnå statsborgerskab i opholdslandet uden at fraskrive sig deres danske statsborgerskab. Vi vil overfor Indfødsretsudvalget gerne skitsere, hvorfor Danes Worldwide mener, at Folketingets partier bør se nærmere på mulighederne for at også Danmark indfører mulighed for at kunne opnå dobbelt statsborgerskab.

I dag drager mange danskere og deres familier ud i verden. Det er ikke som i gamle dage udvandrere, der forlader Danmark for stedse, for at slå sig ned i det fremmede. Det er i langt højere grad familier, som gennem deres arbejde bevarer en stærk tilknytning til Danmark. Her kan der opstå en række hindringer, typisk for medrejsende ægtefæller, fordi de ikke kan opnå arbejde i offentligt regi, købe fast ejendom eller få en rimelig skolegang uden at have statsborgerskab i opholdslandet. Efter gældende dansk lovgivning kan dette kun ske mod, at de opgiver deres danske statsborgerskab.

Der er også eksempler på, at danske børn og unge, der bor ude med deres danske forældre, kan blive nægtet at rejser tilbage og bo hos deres forældre i udlandet, hvis de har tilbragt et studieophold i Danmark.

 

I vor tid er antallet af danskere, der gifter sig med udlændinge, i stærk stigning. Deres børn bliver født med dobbelt statsborgerskab, som de under visse forudsætninger vil kunne bevare på sigt. Vi kender med andre ord allerede til dobbelt statsborgerskab for en række danskere.

 

Det er heller ikke rimeligt, at børn af blandede ægteskaber skal tvinges til at vælge hvilket statsborgerskab, de vil beholde.

 

Det forhold. at langt de fleste EU-lande, heriblandt Sverige og Finland, samt Island i dag har åbnet op for dobbelt statsborgerskab, vil kunne føre til en urimelig forskelsbehandling for danskere, der er beskæftiget på det globale arbejdsmarked.

Hvis vi i Danmark tager begreber som danskhed alvorligt, bør man også respektere de danskere, der ikke ønsker at frasige sig deres danske statsborgerskab.

Foreningen er fuldt ud klar over, at der både er fordele og ulemper ved at indføre yderligere muligheder for at opnå dobbelt statsborgerskab i Danmark.

Det er en problemstilling, der kræver grundig undersøgelser. Men det er foreningens opfattelse, at man fra Indfødsretsudvalgets side seriøst bør se nærmere på den samlede problemstilling, og sikre, at også danske i udlandet kan opnå rimelige vilkår i fremtidens globale samfund.

Vi er rede til at uddybe disse synspunkter over for medlemmerne af Indfødsretsudvalget.

 

Venlig hilsen

 

Jens Witthøfft Nielsen,

Generalsekretær i Danes Worldwide

 

Tlf  33 22 90 91

e-mail: [email protected]

www.danes.dk

 

 

 

Kontakt evt. Pressemedarbejder Christina Lopes, mobil 30 22 90 91