Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 2 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om bedre kvalitet i kystlivredningen (B 97), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. juni 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Carsten Kristian Vollmer

 


Spørgsmål nr. 2 (B 97) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Sikrer bekendtgørelsen på nogen måde, at der stilles uddannelseskrav til livreddere, og vil der kunne stilles andre krav eksempelvis omkring efteruddannelse og ajourføring af livreddernes færdigheder?”

 

Svar:

 

Bekendtgørelse nr. 373 af 23. maj 2008 om ændring af bekendtgørelse om politiets sikring af den offentlige orden og beskyttelse af enkeltpersoners og den offentlige sikkerhed mv., samt politiets adgang til at iværksætte midlertidige foranstaltninger trådte i kraft den 1. juni 2008.

 

Med ændringen er der indsat en ny bestemmelse som § 14, stk. 1, hvorefter politiet for offentlige badestrande og badeanstalter fremover efter forhandling med kommunalbestyrelsen i nødvendigt omfang skal træffe bestemmelse om, hvilket redningsmateriel der skal være til stede, og hvilke foranstaltninger, herunder tilsyn, der i øvrigt skal iværksættes til afværgelse af fare for de badendes liv og helbred.

 

Indsættelsen af den nye § 14, stk. 1, er fulgt op af et modelregelsæt for badesikkerhed ved offentlige strande, søer og badeanlæg, som Rigspolitiet ved rundskrivelse af 28. maj 2008 har udsendt til samtlige politikredse. Modelregelsættet kan danne udgangspunkt for politikredsenes vurderinger og fastlæggelse af de nødvendige regler på området.

 

Det fremgår af modelregelsættet, at hvis der stilles livreddere til rådighed, bør de have gennemgået en relevant livredderuddannelse. Livredderne bør endvidere kunne dokumentere livrednings- og førstehjælpsmæssige færdigheder.

 

Justitsministeriet vil i samarbejde med Rigspolitiet løbende følge, hvordan de nye regler fungerer i praksis med henblik på at vurdere, om der er behov for tilpasning af reglerne.

 

Rigspolitiets rundskrivelse med modelregelsæt for badesikkerhed er sendt til Folketingets Retsudvalg den 10. juni 2008.