Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

Finansministeren

12. december 2007

 

Endeligt svar på Energipolitisk Udvalgs spørgsmål nr. 12 af 12. december 2007 ad B 22

Spørgsmål:

”Vil ministeren i forlængelse af svaret på spørgsmål 31 til aktstykke 187 (folketingsåret 2006-07) bekræfte, at tilbagekøb af DONG Energy A/S’ infrastruktur kan ske via Energinet.dk og dermed blive betalt af forbrugerne?”

Svar:

Det kan bekræftes, at staten – såfremt det måtte blive aktuelt – vil have muligheden for at lade Energinet.dk stå for det statslige tilbagekøb af naturgasinfrastrukturen fra DONG Energy A/S.

Indledningsvis skal det bemærkes, at den pris, som staten eller Energinet.dk i givet fald vil skulle betale ved et tilbagekøb af naturgasinfrastrukturen ikke vurderes at ændre sig som følge af børsnoteringen som følge af, at DONG Energy A/S allerede i dag er delvist privatiseret. Som det fremgår af svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 33 af 17. september 2007 til aktstykke nr. 187 (folketingsåret 2006-07), har Finansministeriet således ikke grundlag for at antage, at de nuværende mindretalsaktionærer ville være villige til at acceptere, at staten tilbagekøbte DONG Energy A/S’ resterende naturgasinfrastruktur til en lavere pris end den, som vil blive forventet af de aktionærer, der kommer ind i ejerkredsen som følge af aktiesalget i forbindelse med børsnoteringen.

Endvidere gælder, at det er staten, der gennem sit oprindelige kapitalindskud og de opsparede overskud i DONG Energy A/S har finansieret anlægget af den naturgasinfrastruktur, der i givet fald vil være omfattet af den statslige tilbagekøbspligt. Den værdi, naturgasinfrastrukturen repræsenterer, indgik i de værdiansættelser, der lå til grund for fusionen, og vil blive delt mellem staten og de øvrige aktionærer.

Endvidere skal det bemærkes, at værdien af et aktiv grundlæggende kan opgøres, som de fremtidige indtægter, aktiverne vil give, fratrukket omkostninger til drift, vedligehold osv. Generelt vil de fremtidige indtægter være uafhængige, hvem der ejer aktivet, idet priserne på de ydelser, der produceres ved hjælp af aktiverne, typisk afhænger af eksterne forhold, dvs. fx konkurrenceforholdene eller den offentlige regulering.

I den forbindelse bemærkes, at bl.a. de naturgasdistributionsnet, der er ejet af DONG Energy A/S, er underlagt regulering i medfør af naturgasforsyningsloven, herunder en indtægtsrammeregulering. Denne regulering er fastsat uafhængig, hvem der ejer naturgasdistributionsnettene, hvorfor naturgaskunderne ikke kan forventes at opleve stigende tariffer i forbindelse med et eventuelt statsligt tilbagekøb af naturgasinfrastrukturen.

 

Med venlig hilsen

 

Lars Løkke Rasmussen