Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

Finansministeren

12. december 2007

 

Endeligt svar på Energipolitisk Udvalgs spørgsmål nr. 14 af 12. december 2007 ad B 22

Spørgsmål:

”Vil ministeren i forlængelse af svaret på spørgsmål 39 til aktstykke 187 (folketingsåret 2006-07) erklære sig uenig i den anførte udtalelse af DONG Energy A/S’ bestyrelsesformand?”

Svar:

Der blev i Finansudvalgets spørgsmål 39 til aktstykke 187 (folketingsåret 2006-07) henvist til, at bestyrelsesformanden for DONG Energy A/S havde udtalt, ”at staten efter al sandsynlighed forbliver som hovedaktionær de næste 100 år på grund af virksomhedens vitale betydning for det danske samfund”.

Jeg er enig med bestyrelsesformanden i, at DONG Energy A/S i dag har en meget stor betydning for det danske samfund. Derfor finder jeg også den valgte privatiseringsmodel, hvor DONG Energy A/S børsnoteres, men staten bevarer aktiemajoriteten, som hensigtsmæssig, jf. mit svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 9 af 6. december 2007 ad aktstykke 53 – § 7 Finansministeriet.

Det er også min opfattelse, af DONG Energy A/S i en årrække fremover formentlig fortsat vil være af stor betydning for det danske samfund. Regeringen har derfor heller ikke overvejet, om og i givet fald hvornår det eventuelt kunne blive aktuelt at reducere statens ejerandel i DONG Energy A/S – idet en sådan beslutning frem til 1. januar 2015 vil kræve enighed blandt partierne bag den politiske aftale af 7. oktober 2004.

Det er imidlertid vanskeligt at vurdere, hvad der vil være en hensigtsmæssig ejerstruktur i DONG Energy A/S om 100 år. En vurdering heraf vil bero på den generelle samfundsmæssige udvikling, udviklingen i energisektoren og DONG Energy A/S’ egen udvikling i den mellemliggende periode. Jeg har derfor ikke grundlag for at erklære mig hverken enig eller uenig med bestyrelsesformanden.

Med venlig hilsen

 

Lars Løkke Rasmussen