Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om bedre kvalitet i kystlivredningen (B 97), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. juni 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

Carsten Kristian Vollmer

 


Spørgsmål nr. 1 (B 97) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Hvad kan ministeren oplyse, om de steder, hvor drukneulykker finder sted, herunder i forhold til i hvilken udstrækning ulykkerne sker på kyststrækninger, hvor der er kystlivreddere?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet udtalelser fra Rigspolitiet og Rådet for Større Badesikkerhed, hvortil der henvises.

 

Rigspolitiet har oplyst følgende:

 

”Begrebet drukneulykker er ikke så præcist defineret i politiets sagsstyringssystem, at det fra systemet er muligt at udtrække oplysninger til besvarelse af spørgsmålet.

 

Rigspolitiet har derfor fundet det nødvendigt at bede politikredse med kyststrækninger om oplysninger til brug for besvarelsen. Politikredsene har i den forbindelse meddelt, at oplysningerne må tages med et vist forbehold, idet oplysningerne stammer fra mindre systematiserede kilder, ligesom det er oplyst, at det kan være vanskeligt at fastlægge, hvor en ulykke har fundet sted, idet druknede personer kan være drevet med strømmen over en længere strækning.

 

Østjyllands Politi, Sydøstjyllands Politi, Københavns Vestegns Politi, Nordsjællands Politi, Københavns Politi og Bornholms Politi har oplyst, at der ikke i de seneste år har været drukneulykker, eller at der ikke har været drukneulykker på strækninger med kystlivreddere.

 

Fyns Politi har oplyst, at politikredsen ikke foretager registrering af drukneulykker.

 

Nordjyllands Politi har oplyst, at der i sommeren 2007 var 2 drukneulykker i politikredsen, hvoraf den ene skete på en strand, hvor der var etableret kystlivredderordning. I begge tilfælde var der tale om ældre personer, der i forbindelse med badning fik et ildebefindende/hjertetilfælde.

 

Midt- og Vestjyllands Politi har oplyst, at der i perioden fra den 1. januar 2007 til den 15. juni 2008 har været 2 sager vedrørende dødsfald i forbindelse med drukneulykker, men der foreligger ikke oplysninger om, hvorvidt der har været kystlivreddere de pågældende steder.

 

Syd- og Sønderjyllands Politi har oplyst, at der i perioden fra den 1. januar 2007 til den 15. juni 2008 har været 3 drukneulykker, hvoraf en har fundet sted i Sønderborg Kommune og de 2 andre i Varde Kommune. Det er ikke oplyst, om der har været livreddere på de pågældende kyststrækninger.

 

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har kendskab til 2 drukneulykker i 2008, men er ikke bekendt med, om der var livreddere på de pågældende kyststrækninger.

 

Midt- og Vestsjællands Politi har oplyst, at der i perioden fra 2001 til 2007 har været 6 drukneulykker i politikredsen, heraf 4 ved badestrande. Den ene ulykke skete ved en strand bemandet med livredder.”

 

Rådet for Større Badesikkerhed har oplyst følgende:

 

”Rådet for Større Badesikkerhed har kendskab til to sager, hvor drukneulykker er indtruffet på steder, hvor der var eller burde have været livreddere tilstede.

 

Den første ulykke indtraf ifølge Kalundborg Folkeblad den 23. juli 2007 på stranden ved Gudminderup i Sejerø-bugten i Odsherred. En 8-årig dreng var sammen med sin fætter på 9 år gået ud for at bade. Stedet er kendt som en børnevenlig strand på grund af det ofte flade vand, og på stedet var der også livreddervagt. Pludselig skete ulykken, og den 8-årige forsvandt i vandet. Han blev senere fundet og i helikopter bragt til Rigshospitalet, hvor han afgik ved døden. Det blev fremført, at der var tale om et hestehul, hvilket livredningschefen benægtede uden dog at kunne finde en anden forklaring på ulykken.

 

Den anden ulykke indtraf den 6. august 2007, hvor en 53-årig mand fra Aalborg ifølge Nordjyske Stiftstidende var taget til Blokhus med sin mor for at bade i Vesterhavet. Avisen skriver, at den 53-årige kom i vanskeligheder eller fik et ildebefindende. Hjørring Politi modtog et opkald fra stranden, hvor folk havde set noget drive omkring 200 meter ude i havet. Løkken Beredskabscenter fandt den 53-årige mand, men genoplivningsforsøg gav intet resultat. Da lægeambulancen ankom, blev manden erklæret død. Øjenvidner har i Nordjyske Stiftstidende fortalt, at flaget ved livreddertårnet var strøget, og at livredderne tilsyneladende var gået hjem på det tidspunkt, da der blev slået alarm.

Rådet for Større Badesikkerhed har ikke taget stilling til de nævnte episoder, men fremadrettet vil en ensartet kystlivredderuddannelse med et regelsæt for livredderens opgaver være at anbefale.”