Dato:            25. april 2008

Kontor:        Lægemiddelkontoret

J.nr.:              2007-13000-78

Sagsbeh.:     hbj

Fil-navn:      Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 3 (ad L 106 – forslag til Lov om ændring af lov om lægemidler, lov om apoteksvirksomhed og vævsloven), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 8. april 2008.

 

Spørgsmål 3:

"Ministeren bedes uddybe bemærkningerne vedrørende forekomsten af falske/ulovlige lægemidler og redegøre for det konstaterede omfang af salget af disse lægemidler i Danmark.”

 

Svar:

Jeg har i anledning af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Lægemiddelstyrelsen, som jeg kan henholde mig til:

 

”Tal fra 2006 offentliggjort af Europa-Kommissionen viser, at der i de foregående 5 år er blevet fundet 170 forfalskede lægemidler i den illegale distributionskæde i EU-landene.

 

I Danmark er der endnu ikke konstateret forfalskede lægemidler i den legale forsyningskæde, og lovforslaget skal ses som et led i bestræbelserne på at undgå og forebygge, at der her i landet kommer forfalskede lægemidler ind i den legale forsyningskæde.

 

Lægemiddelstyrelsen har behandlet et stort antal sager om ulovlige lægemidler – op mod 400 i perioden 2005 – 2007. Lægemiddelstyrelsen vurderede, at lægemidlerne var ulovlige, fordi de blev forhandlet her i landet uden en markedsføringstilladelse.

 

Alene i 2005 traf Lægemiddelstyrelsen afgørelse om mere end 200 ulovlige lægemidler. Den høje forekomst at ulovlige lægemidler i 2005 skyldes bl.a., at der i 2004 blev gennemført en særlig kontrolaktion af Fødevarestyrelsens Kosttilskudsgruppe. I 2006 og 2007 har Lægemiddelstyrelsen afgjort sager om ulovlige lægemidler svarende til 7-8 produkter pr. måned i gennemsnit.

 

Lægemiddelstyrelsen har som led i behandlingen af sager om ulovlige lægemidler særligt bemærket forekomsten af en ny type ulovlige produkter, nemlig produkter, der markedsføres som ”naturprodukter”, men som indeholder lægemiddelstoffer, uden at dette er deklareret pÃ¥ pakningen. Forbrugeren køber dermed et lægemiddel, som kan være direkte sundhedsskadeligt og have alvorlige bivirkninger. Lægemiddelstyrelsen har ikke et komplet overblik over salget af sÃ¥danne produkter i Danmark, men styrelsen har alene i 2008 advaret mod køb af 6 forskellige produkter med udeklarerede lægemiddelstoffer. 

 

Herudover har Lægemiddelstyrelsen truffet et stort antal afgørelser om privatpersoners ulovlige indførsel af lægemidler fra udlandet, hvoraf hovedparten af produkterne er indkøbt via internettet. Antallet af sager har i perioden 2004-2006 ligget på ca. 3000 sager årligt, mens tallet for 2007 er på over 4000 sager.”