Dato:            13. maj 2008

Kontor:        Lægemiddelkontoret

J.nr.:              2007-13000-78

Sagsbeh.:     hbj

Fil-navn:      Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 7 (ad L 106 – forslag til Lov om ændring af lov om lægemidler, lov om apoteksvirksomhed og vævsloven), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 30. april 2008.

 

Spørgsmål 7:

"Ministeren bedes uddybe lovforslagets bemærkninger vedrørende lovforslagets økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige.”

 

 

Svar:

Jeg har i anledning af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Lægemiddelstyrelsen. På baggrund heraf kan jeg oplyse følgende.

 

Det vil overvejende være de foreslåede bestemmelser vedrørende ulovlige lægemidler, som forventes at medføre økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige.

 

For Lægemiddelstyrelsen forventes en udvidet kontrolindsats på dette område kun at medføre en mindre forøgelse af Lægemiddelstyrelsens arbejdsbyrde og dertil svarende meget begrænsede merudgifter. Årsagen til at lovforslaget kun forventes at indebære en begrænset udvidelse af Lægemiddelstyrelsens kontrolindsats er, at hovedparten af de foreslåede ændringer angår præciseringer af styrelsens nuværende kontrol- og retshåndhævelsesbeføjelser.

 

For så vidt angår de andre myndigheder, som ved en udmøntning af § 45 a i lovforslaget vil få adgang til at foretage kontrol på Lægemiddelstyrelsens vegne, er det ikke hensigten, at de hermed skal pålægges en stor ekstra arbejdsbyrde. De skal således hjælpe Lægemiddelstyrelsen med henblik på at sikre lovlig distribution af lægemidler, men denne kontrol skal alene ske i forbindelse med udførslen af den enkelte myndigheds egne kontrolopgaver. Da de andre myndigheder således ikke skal foretage ekstra kontrolbesøg på vegne af Lægemiddelstyrelsen, forventes den ekstra arbejdsbyrde for disse myndigheder at være af begrænset omfang og udgiftsniveau.

 

Som anført i bemærkningerne forventes lovforslaget også at indebære besparelser for Lægemiddelstyrelsen, idet forslaget om pligtmæssig anmeldelse af lægemiddelpriser vil medføre en vis lettelse i styrelsens sagsgang.

 

Samlet ventes lovforslaget ikke at medføre merudgifter af betydning for staten. For kommuner og regioner ventes ingen merudgifter.