Dato:            13. maj 2008

Kontor:        Lægemiddelkontoret

J.nr.:              2007-13000-78

Sagsbeh.:     hbj

Fil-navn:      Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 8 (ad L 106 – forslag til Lov om ændring af lov om lægemidler, lov om apoteksvirksomhed og vævsloven), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 5. maj 2008.

 

Spørgsmål 8:

"Ministeren bedes præcisere hvorledes fordelingen var på de forskellige produktgrupper/medicintyper, som særligt fremhæves i bemærkningerne i forhold de konkrete fund af forfalskede og/eller ulovlige lægemidler i Danmark, herunder privatpersoners ulovlige indførsel.”

 

Svar:

Jeg har i anledning af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Lægemiddelstyrelsen. På baggrund heraf kan jeg oplyse følgende.

 

I Danmark er der endnu ikke konstateret fund af forfalskede lægemidler i den legale distributionskæde.

 

For så vidt angår ulovlig forhandling fører Lægemiddelstyrelsen ikke statistik over typen af lægemidler, der forhandles ulovligt her i landet, eller som indføres ulovligt fra udlandet. Det er imidlertid Lægemiddelstyrelsens vurdering ud fra de konkrete fund, at der primært er tale om potens- og slankelægemidler. En anden stor gruppe er ”kosttilskud”, der markedsføres som effektive i behandlingen af alvorlige sygdomme, fx kræft, gigt eller hjerte-/karsygdomme.