Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L     115- Forslag til Lov om indgåelse af skatteaftaler mellem Danmark og Isle of Man. Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 34 - 37 af 9. maj 2008.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Ivar Nordland


Spørgsmål 34: I forlængelse af svaret på spm. 26 anmodes ministeren om nærmere at beskrive, hvorledes hjemsted for selskaber i relation til Isle of Man afgøres, herunder betydningen af registrering og hovedsæde er?

Svar: Hvorledes hjemsted for selskaber i relation til Isle of Man, herunder betydningen af registrering og hovedsæde, afgøres efter intern skattelovgivning på Isle of Man.

Informationsudvekslingsaftalen har ikke regler om definition af skattemæssigt hjemsted.

Som nævn i svaret på spørgsmål 35, er bistandspligten for myndigheder på Isle of Man ikke begrænset til kun at gælde for personer og selskaber, der er hjemmehørende på Isle of Man.

Det er derimod aftalt, at Isle of Man ikke har pligt til at fremsende oplysninger, som hverken er i dens myndigheders besiddelse eller besiddes eller er tilgængelige for personer og selskaber inden for dens jurisdiktion.

 

Spørgsmål 35. Kan det bekræftes, at det er afgørende for bistand fra myndighederne på Isle of Man, at det selskab, der ønskes oplysninger om, skattemæssigt har hjemsted på Isle of Man?

Svar: Som nærmere beskrevet i informationsudvekslingsaftalens artikel 1 skal Isle of Man yde bistand gennem fremsendelse af oplysninger, som kan forudses at være relevante for administration og håndhævelse af dansk intern skattelovgivning. Isle of Man har dog ikke pligt til at fremsende oplysninger, som hverken er i dens myndigheders besiddelse eller som besiddes eller er tilgængelige for personer og selskaber inden for dens jurisdiktion.

Aftalen er indgået på baggrund af Isle of Mans forpligtelse over for OECD og forhandlet på grundlag af OECD’s standard for sådanne aftaler (Agreement on Exchange of Information on Tax Matters).

Efter denne OECD-standard har en part ikke pligt til at fremsende oplysninger, som hverken er i dens myndigheders besiddelse eller som besiddes eller kontrolleres af personer og selskaber, der er inden for dens jurisdiktion. I bemærkningerne til OECD-standarden er det nævnt, at en anmodet parts pligt til at fremsende oplysninger ikke er begrænset af hjemsted eller statsborgerskab for den person eller selskab, som besidder eller kontrollerer de anmodede oplysninger. I bemærkningerne er det også nævnt, at ”besiddelse og kontrol” skal fortolkes bredt, og at udtrykket ”myndigheder” skal fortolkes som alle regeringsmyndigheder.

Det er derfor Skatteministeriets opfattelse, at Isle of Mans pligt til at fremskaffe og fremsende oplysninger gælder, uanset om det selskab eller den person, der ønskes oplysninger om, har skattemæssigt hjemsted på Isle of Man eller ikke.    

 

Spørgsmål 36: Kan det bekræftes, at der er meget brugt, at selskaber, der er placeret på kanaløerne og Isle of Man, af skattemæssige grunde registreres på den ene ø, og derefter administreres af et trustcompany på en anden af øerne, således at man ved henvendelse fra skattemyndighederne på den ene ø, henviser til, at man skattemæssigt er hjemmehørende på den anden ø?

Svar: Efter Skatteministeriets opfattelse har skattemyndighederne på Isle of Man efter informationsudvekslingsaftalen pligt til at fremskaffe og fremsende oplysninger vedr. et Isle of Man selskab, uanset om selskabet administreres på for Isle of Man eller ej. Det afgørende er, at oplysninger vedr. et Isle of Man selskab er enten i dette selskabs besiddelse eller tilgængelige for dette selskab.

 

Spørgsmål 37: Kan ministeren bekræfte, at skattemyndighederne på Isle of Man efter aftalen har pligt – og intern ret – til at indhente oplysninger fra alle selskaber og trust, der er registreret på Isle of Man, selv om de pågældende selskaber påstår, at de har hjemsted på et andet sted, fordi administrationen er placeret et andet sted, f.eks. på Jersey? 

Svar: Efter Skatteministeriets opfattelse kan spørgsmÃ¥let besvares bekræftende. Om Isle of Man lever op til aftalen, kan kun konstateres gennem praktisk anvendelse af aftalen. Â