Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 0. maj 2008

3. udkast
(1 yderligere ændringsforslag fra økonomi- og erhvervsministeren samt 2 ændringsforslag fra DF)

Betænkning

over

Forslag til lov om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder
(revisorloven)

[af økonomi‑ og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen)]

 

1. Ændringsforslag

Der er stillet 14 ændringsforslag til lovforslaget. Økonomi- og erhvervsministeren har stillet ændringsforslag nr. 1-7 og 10-14. Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget har stillet ændringsforslag nr. 8 og 9.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 27. marts 2008 og var til 1. behandling den 17. april 2008. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Erhvervsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og økonomi- og erhvervsministeren sendte den 16. januar 2008 dette udkast til udvalget, jf. alm. del – bilag 61. Den 27. marts 2008 sendte økonomi- og erhvervsministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra:

Dansk Industri,

Finansrådet,

Foreningen Registrerede Revisorer,

Foreningen af Statsautoriserede Revisorer,

Poul-Erik Haagensen, Hjørring og

InvesteringsForeningsRÃ¥det.

Økonomi- og erhvervsministeren har over for udvalgets kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.

Deputationer

Endvidere har Foreningen Registrerede Revisorer og Foreningen af Statsautoriserede Revisorer mundtligt over for udvalget redegjort for deres holdning til lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 47 spørgsmål til økonomi- og erhvervsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Ny Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.Der gøres opmærksom på, at et flertal eller et mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   økonomi- og erhvervsministeren, tiltrådt af <>:

Til § 1

   1) I stk. 3 ændres »§ 16, stk. 2,« til: »§ 16, stk. 3,«.

[Rettelse af henvisning]

Til § 4

   2) I stk. 2 udgår 2. pkt.

[Fjernelse af muligheden for at fastsætte differentieret efteruddannelse]

Til § 5

   3) Efter stk. 2 indsættes som nyt stykke:

»Stk. 3. Betegnelsen »godkendt revisor« eller sammensætninger hermed må kun benyttes af en person, der er godkendt som revisor efter § 3 og § 10, stk. 1.«

Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 4 og 5.

[Beskyttelse af titlen »godkendt revisor«]

   4) I stk. 4, der bliver stk. 5, ændres »§ 6, stk. 1.« til: »§ 6, stk. 2.«

[Rettelse af henvisning]

Til § 6

   5) Stk. 2 affattes således:

»Stk. 2. En revisor, der har deponeret sin godkendelse i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, må ikke i forretningsforhold betegne sig som »statsautoriseret revisor«, »registreret revisor« eller »godkendt revisor«. Sammensætninger eller forkortelser af disse betegnelser må ikke benyttes.«

[Forbud mod brug af betegnelsen »godkendt revisor« ved deponering]

Til § 13

   6) Efter stk. 2 indsættes som nyt stykke:

»Stk. 01. Betegnelsen »godkendt revisionsvirksomhed« eller sammensætninger hermed må kun benyttes af en revisionsvirksomhed, der er godkendt efter stk. 1.«

[Beskyttelse af titlen »godkendt revisionsvirksomhed«]

Til § 14

   7) I stk. 3 ændres »»statsautoriseret revisionsvirksomhed« eller »registreret revisionsvirksomhed«, jf. § 13, stk. 3,« til: »»godkendt revisionsvirksomhed«, jf. § 13, stk. 01, eller »statsautoriseret revisionsvirksomhed« eller »registreret revisionsvirksomhed«, jf. § 13, stk. 3, eller«.

[Konsekvens af ændringsforslag nr. 6]

Af   et mindretal (DF), tiltrådt af <>:

Til § 31

   8) Stk. 1, 2. pkt. affattes således:

»Revisionsudvalget skal bestå af bestyrelsesmedlemmer, der ikke samtidig indgår i virksomhedens direktion, eller af medlemmer valgt på virksomhedens generalforsamling.«.

[Mulighed for at eksterne medlemmer kan indvælges i revisionsudvalget]

Til § 39

   9) I stk. 1 erstattes »uden retskendelse« med ordene: »efter indhentet retskendelse«.

[Krav om, at undersøgelser kun kan foretages med indhentet retskendelse]

Af   økonomi- og erhvervsministeren, tiltrådt af <>:

Til § 48

   10) Stk. 1 affattes således:                                                                                                    

»Erhvervs- og Selskabsstyrelsens ansatte er under ansvar efter straffelovens §§ 152-152 e forpligtet til at hemmeligholde fortrolige oplysninger, som de får kendskab til gennem tilsynsvirksomheden. Tavshedspligten omfatter desuden personer, der udfører serviceopgaver for Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, eksperter, der handler på Erhvervs- og Selskabsstyrelsens vegne, personer, der ledsager Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ved gennemførelse af en undersøgelse, jf. § 39, stk. 4.«

[Myndigheder omfattet af tavshedspligten]

Til § 52

   11) I stk. 2 og 4 indsættes efter »indbringelse« ordene: »af afgørelsen«.

[Klargøring af teksten]

Til § 54

   12) I stk. 1 ændres »§ 31, stk. 1, 3 og 6,« til: »§ 31, stk. 1, 3, 4 og 6,«.

[Præcisering af straffebestemmelsens område]

Til § 58

   13) Efter nr. 2 indsættes som nyt nummer:

»01. I § 84, stk. 2, der bliver stk. 3, ændres »jf. stk. 1,« til: »jf. stk. 2,«.«

[Rettelse af henvisning]

Ny paragraf

   14) Efter § 62 indsættes som ny paragraf:

Ȥ 01. I Ã¥rsregnskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 647 af 15. juni 2006, som ændret ved § 5 i lov nr. 108 af 7. februar 2007, foretages følgende ændring:

1. § 135 a, stk. 2 affattes således:

»Stk. 2. Ved revision af årsrapporter, som skal udarbejdes efter reglerne for regnskabsklasse D, skal mindst én revisor være statsautoriseret revisor.««

[Ophævelse af kravet om, at statsautoriserede revisorer, der reviderer virksomheder i regnskabsklasse D, skal drive eller være ansat i en statsautoriseret revisionsvirksomhed]

Bemærkninger

Til nr. 1

Der er alene tale om rettelse af en henvisning

Til nr. 2

Lovforslaget indeholder en bestemmelse, hvorefter alle godkendte revisorer skal deltage i obligatorisk efteruddannelse. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen fastsætter i bekendtgørelse de nærmere regler om efteruddannelsen og kontrollen hermed. Der er herunder mulighed for at differentiere kravene til efteruddannelse, så der stilles højere krav til de revisorer, der beskæftiger sig med revision af virksomheder af interesse for offentligheden, det vil f.eks. sige børsnoterede – og finansielle virksomheder og andre meget store virksomheder.

Det er fra flere sider blevet fremført, at muligheden for at differentiere kravene til efteruddannelse risikere at føre til en opdeling af revisorer i et A- og B-revisorer. Dette har ikke været hensigten, og for at imødegå risikoen for en sådan opdeling, foreslås det, at lade muligheden for at differentiere kravene til efteruddannelse udgå af lovforslaget.

De krav, der stilles til efteruddannelse, vil efter ændringsforslaget gælde for alle revisorer. Det sikres herved, at alle revisorer skal vedligeholde deres teoretiske viden, faglige kvalifikationer og viden om kravene til offentlighedens tillidsrepræsentant på et ensartet højt niveau.

Til nr. 3

Betegnelsen »godkendt revisor« er en overordnet betegnelse for alle revisorer, der kan udføre opgaver efter revisorloven. Godkendte revisorer skal være optaget i Erhvervs- og Selskabsstyrelsens offentlige register over godkendte revisorer. Det er derfor vigtigt, at personer, der ikke er optaget i styrelsens register over godkendte revisorer, ikke kan vildlede forbrugeren ved at kalde sig godkendt revisor.

Med den foreslåede bestemmelse vil betegnelsen »godkendt revisor« således være forbeholdt personer, der er optaget i Erhvervs- og Selskabsstyrens register.

Godkendt som revisor kan man blive i medfør af bestemmelserne i § 3 (godkendelse som statsautoriseret eller registreret revisor), og efter § 10 (godkendt på baggrund af en udenlandsk uddannelse til at foretage revisionsopgaver i Danmark som statsautoriseret revisor eller registreret revisor).

Til nr. 4

Der er alene tale om rettelse af en henvisning.

Til nr. 5

Der er tale om en konsekvensændring af ændringen i nr. 3, hvorefter også betegnelsen »godkendt revisor« beskyttes.

Til nr. 6

Som det er tilfældet med betegnelsen »godkendt revisor«, er også betegnelsen »godkendt revisionsvirksomhed« en overordnet betegnelse, der dækker alle revisionsvirksomheder, der er godkendt efter § 13, stk. 1, og som er optaget i Erhvervs- og Selskabsstyrelsens register over godkendte revisionsvirksomheder (Revireg), jf. § 2. Bestemmelsen skal hindre, at virksomheder, der ikke er optaget i Revireg, benytter betegnelsen »godkendt revisionsvirksomhed« eller sammensætninger hermed, og derved vil kunne vildlede forbrugerne.

Til nr. 7

Der er tale om en konsekvensændring som følge af den foreslåede ændring i nr. 6 – indsættelse af et nyt stk. 3.

Til nr. 10

Det følger af lovforslagets § 48, stk. 1, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsens ansatte, og personale der udfører serviceopgaver for Erhvervs- og Selskabsstyrelsen som led i driften, samt eksperter, der handler på Erhvervs- og Selskabsstyrelsens vegne, under ansvar efter straffeloven, er forpligtet til at hemmeligholde fortrolige oplysninger, som de får kendskab til gennem tilsynsvirksomheden. Der er tale om en udvidet tavshedspligt.

Ændringen til § 48, stk. 1, indebærer, at også personale fra en udenlandsk kompetent myndighed, der ledsager styrelsen i en undersøgelse i en dansk revisionsvirksomhed, bliver omfattet af tavshedspligtbestemmelsen i forslagets § 48, stk. 1.

Det følger af direktivets artikel 36 og forudsættes af artikel 47, at alle personer, der arbejder eller har arbejdet for kompetente myndigheder, har tavshedspligt.

Til nr. 11

Der er alene tale om en klargøring af teksten.

Til nr. 12

Ved også at strafbelægge stk. 4, opnås parallelitet mellem stk. 1, hvor der oprettes et revisionsudvalg, og stk. 4, hvor den samlede bestyrelse varetager revisionsudvalgets opgaver.

Til nr. 13

Der er alene tale om rettelse af en henvisning.

Til nr. 14

Efter årsregnskabslovens § 135 a, stk. 2, skal i virksomheder, der skal udarbejde årsrapport efter reglerne for regnskabsklasse D, mindst én revisor være statsautoriseret og drive eller være ansat i en statsautoriseret revisionsvirksomhed. Bestemmelsens udgangspunkt er at sikre, at revisionen i danske virksomheder, som har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i et EU/EØS-land (børsnoterede virksomheder) og statslige aktieselskaber til enhver tid sker på det højest mulige faglige og uddannelsesmæssige niveau.

I det fremsatte forslags § 13 sker der i overensstemmelse med EU-retten en liberalisering af ejerbestemmelserne til revisionsvirksomheder, så statsautoriserede revisorer i Danmark fremover vil kunne drive virksomhed sammen med andre godkendte revisorer, herunder også EU-godkendte revisorer i andre EU-lande.

Det betyder, at det er tilstrækkeligt, at den statsautoriserede revisor driver eller har ansættelse i en godkendt revisionsvirksomhed. Betingelserne for at blive en godkendt revisionsvirksomhed fremgår af lovforslagets § 13, stk. 1. Det er herefter bl.a. et krav, at majoriteten af stemmerettighederne indehaves af revisorer eller revisionsvirksomheder, der er godkendt i medfør af 8. direktiv, dvs. statsautoriserede, registrerede eller andre, herunder udenlandske revisorer, der er godkendt i medfør af 8. direktiv.

I overensstemmelse hermed foreslås § 135 a, stk. 2, ændret, så kravet om, at den statsautoriserede revisor skal drive eller være ansat i en statsautoriseret revisionsvirksomhed, udgår. Det vil herefter alene være et krav, at mindst én revisor i de nævnte virksomheder, fremover skal være statsautoriseret revisor.

Bestemmelsen gælder ligeledes for personer, som har gennemført en uddannelse i udlandet, der findes at kunne ligestilles med uddannelsen til statsautoriseret revisor, og som på baggrund heraf er godkendt i medfør af forslagets § 10, stk. 1. Sådanne personer vil, uanset bestemmelsens ordlyd, kunne anvende deres faglige titel i hjemlandet.

Ved at bibeholde kravet om, at det skal være en statsautoriseret revisor, der foretager revisionen, fastholdes bestemmelsens udgangspunkt om, at revisionen i danske børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber til enhver tid sker på det højest mulige faglige og uddannelsesmæssige niveau.

  Hans Christian Schmidt (V) fmd.  Jacob Jensen (V) Â  Rikke Hvilshøj (V) Â  Lars Christian Lilleholt (V) Â  Tina Nedergaard (V) Â  Colette L. Brix (DF) nfmd.  Pia Adelsteen (DF) Â  Mike Legarth (KF) Â  Per Ã˜rum Jørgensen (KF) Â  Orla Hav (S) Â  Ole Hækkerup (S) Â  Henrik Dam Kristensen (S) Â  Niels Sindal (S) Â  Karsten Hønge (SF) Â  Flemming  Bonne (SF) Â  Morten Helveg Petersen (RV) Â  Frank Aaen (EL) 

Ny Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

47

 

Ny Alliance (NY)

3

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

17

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)

  9

 

Uden for folketingsgrupperne (UFG)

2

Enhedslisten (EL)

  4

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 120

Bilagsnr.

Titel

1

Høringssvar og høringsnotat, fra økonomi- og erhvervsministeren

2

Henvendelse af 9/4-08 fra Poul-Erik Haagensen, Hjørring

3

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

4

Henvendelse af 16/4-08 fra InvesteringsForeningsRÃ¥det

5

Henvendelse af 24/4-08 fra Foreningen af Statsautoriserede Revisorer

6

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

7

Henvendelse af 29/4-08 fra Dansk Industri

8

Henvendelse af 29/4-08 fra Foreningen Registrerede Revisorer

9

Materiale modtaget i forbindelse med Foreningen af Statsautoriserede Revisorers foretræde for udvalget d. 6/5-08

10

Henvendelse af 5/5-08 fra Finansrådet

11

1. udkast til betænkning

12

Ændringsforslag fra økonomi- og erhvervsministeren

13

2. udkast til betænkning

14

Ændringsforslag fra økonomi- og erhvervsministeren

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 120

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om ministerens kommentar til henvendelse af 9/4-08 fra Poul-Erik Haagensen, Hjørring, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om, hvorledes regelsættet i §§ 37-42, der giver Erhvervs- og Selskabsstyrelsen mulighed for at foretage undersøgelser af revisorer/revisionsvirksomheder uden dommerkendelse, vil blive anvendt, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om, i hvilket omfang der - i historisk perspektiv - har været brug for, at man foretog undersøgelser af den i §§ 37-42 nævnte art samt en vurdering af det fremtidige behov, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm. om kommentar til henvendelse af 16/4-08 fra InvesteringsForeningsRådet, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

5

Spm. om, hvordan kvalitetskontrol af revisionsvirksomhederne adskiller sig fra stikprøvekontroller i andre erhvervsvirksomheder, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

6

Spm. om, hvad det er for yderligere oplysninger, som Styrelsen ifølge lovforslagets §§ 37-42 skal have adgang til, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

7

Spm. om, hvorledes det forvaltningsretlige princip om proportionalitet harmonerer med brugen af § 39, når Erhvervs- og Selskabsstyrelsen allerede har adgang til revisionsvirksomhedens arbejdspapirer og andre dokumenter som led i den stikprøvevise kvalitetskontrol, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

8

Spm., om forskellen mellem kvalitetskontrollen og den yderligere adgang til revisionsvirksomhederne i henhold til § 39 ikke alene er, at der i sidstnævnte tilfælde kan deltage udenlandske myndigheder, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

9

Spm., om ministeren ikke finder, at adgang for udenlandske myndigheder til revisionsvirksomhedens fortrolige materiale bør forudsætte en retskendelse, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

10

Spm., om ministeren kan bekræfte, at baggrunden for at foretage en undersøgelse efter § 37- når der ikke fremsættes begæring derom fra en udenlandsk myndighed - baseres på en »rimelig begrundelse« for, at revisor har overtrådt eller vil overtræde bestemmelserne i revisorloven, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

11

Spm. om, hvorfor ovennævnte to grunde ikke kan anses for »retsstiftende kendsgerninger«, som en dommer kan tage stilling til, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

12

Spm. om, hvorfor ministeren ikke anser sanktionerne i revisorloven for så alvorlige, at en undersøgelse af, om revisor har overtrådt dem, skal ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

13

Spm. om, i hvilke andre love under ministerens område der er adgang til at foretage undersøgelser uden retskendelse, hvis baggrunden for undersøgelsen er, at erhvervsvirksomheden mistænkes for at overtræde bestemmelser, der kan medføre en »straf«, der er så alvorlig, at den kan sidestilles med en straf efter straffeloven, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

14

Spm. om, hvorledes det forvaltningsretlige princip om proportionalitet sikres overholdt, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

15

Spm. om, hvorledes det sikres, at den udenlandske myndighed er underlagt en tavshedspligt, der mindst svarer til bestemmelserne i revisorloven, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

16

Spm. om, hvilke sanktioner der finder anvendelse over for den udenlandske myndighed i tilfælde af, at denne videregiver følsomme oplysninger om revisors kunder og virksomhed, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

17

Spm. om, hvor i lovforslaget de økonomiske konsekvenser for revisionsvirksomhederne fremgår, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

18

Spm., om ministeren er enig i, at der med forskellige krav til efteruddannelse reelt er tale om opdeling i to kategorier af revisorer i Danmark, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

19

Spm. om, hvordan det bliver signaleret til omverden, at en revisor tilhører klasse A eller klasse B, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

20

Spm. om, hvilken betydning ministeren tror, at det har for prisen for at få revideret f.eks. et statsligt aktieselskab, når der bliver færre revisorer, der er godkendt til disse revisioner, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

21

Spm. om, hvordan ministeren sikrer godkendte revisorers kunder, at de ydelser, de køber, har den nødvendige kvalitet, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

22

Spm. om, hvordan den sparede efteruddannelsesudgift retfærdiggør de tab, erhvervslivets mindre virksomheder og revisors øvrige kunder kan blive påført, hvis de bliver rådgivet af en godkendt revisor, der ikke er tilstrækkeligt efteruddannet, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

23

Spm., om målet om en reduktion af »økonomiske byrder« er vigtigere end hensynet til de købere af revisors ydelser, som loven har til formål at beskytte, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

24

Spm. om kommentar til henvendelse af 24/4-08 fra Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

25

Spm., om ministeren har overvejet at indføre specielle krav til uddannelse og erfaringer, før et revisionsfirma må revidere børsnoterede selskaber og finansielle selskaber/virksomheder, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

26

Spm., om et revisionsfirma kan opretholde ekspertise i revision af finansielle virksomheder som banker, forsikringsselskaber o. lign., hvis firmaet kun reviderer en finansiel virksomhed årligt, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

27

Spm. om, i hvilke særlige situationer det er, at ministeren forventer, at tilsynsmyndighederne uden varsel vil gennemføre kontrol at et revisionsfirma, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

28

Spm., om ministeren er enig i, at det er den reviderede virksomhed (det reviderede selskab), der står i første række, hvis tilsynsmyndighederne skal gennemføre uanmeldte »raids« i forbindelse med mistanke om uregelmæssigheder i et regnskab, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

29

Spm., om Danmark har nogle udestående problemer med EU vedrørende »administrativt bøvl«, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

30

Spm. om kommentar til henvendelse af 29/4-08 fra Dansk Industri, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

31

Spm. om kommentar til henvendelse af 29/4-08 fra Foreningen Registrerede Revisorer, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

32

Spm. om, hvorfor konkurrencelovens og markedsføringslovens adskiller sig fra revisorloven med hensyn til krav om retskendelse i forbindelse med Erhvervs- og Selskabsstyrelsens undersøgelser, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

33

Spm., om ministeren overvejer at sende lovforslaget i en fornyet høring sammen med et notat, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

34

Spm. om personale fra en udenlandsk myndighed kan udleveres og retsforfølges i Danmark, hvis den pågældende tilsidesætter dansk tavshedspligt og/eller persondataloven, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

35

Spm., om det er ministerens vurdering, at det danske tilsyn ikke vil blive betragtet som ligeværdigt og som troværdigt af udenlandske myndigheder, såfremt der indføres et krav om retskendelse i lovforslagets § 39, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

36

Spm., om lovforslagets § 39 kan begrænses til kun at gælde danske revisionsvirksomheder, der reviderer selskaber, som er optaget til notering på udenlandske børser, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

37

Spm., om lovforslagets § 31 kan give virksomheder, der har en historisk baggrund som foreningsejede, og som nu er omdannet til aktieselskab, problemer, da revisionsudvalget ikke vil kunne besættes med de af bestyrelsens medlemmer, som kommer fra moderfonden, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

38

Spm., om det er korrekt, at lovforslaget kun gengiver nogle af Kommissionens krav og henstillinger om ledelsens uafhængighed, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

39

Spm., om det er korrekt, at det som hovedregel også efter lovforslaget, er den enkelte bestyrelse, der vurderer, om hvorvidt et bestemt bestyrelsesmedlem kan anses for uafhængigt eller ej, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

40

Spm. om, hvad det indebærer, at et bestyrelsesmedlem ikke er uafhængigt af en kontrollerende aktionær, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

41

Spm., om Erhvervs- og Selskabsstyrelsens adgang til revisors arbejdspapirer i nogle situationer kan være i strid med reglerne om selv-inkriminering, jf. den europæiske menneskerettighedskonvention artikel 6, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

42

Spm. om kommentar til materiale modtaget i forbindelse med Foreningens af Statsautoriserede Revisorers foretræde d. 6/5-08, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

43

Spm., om ministeren ikke finder, at de bredt praktiserende revisorer i mindre revisionsvirksomheder har et lige så stort eller større behov for efteruddannelse end de store specialiserede revisionsvirksomheder, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

44

Spm. om kommentar til henvendelse af 5/5-08 fra Finansrådet, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

45

Spm. om EU’s revisionsdirektiv stiller krav om, at en undersøgelse efter bestemmelsen i § 39 gennemføres uden retskendelse, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

46

Spm. om, hvorfor undersøgelser efter bestemmelserne i revisorloven skal omfatte en større del af revisors virksomhedsområde end bestemt i EU’s revisionsdirektiv, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå

47

Spm. om tekniske bistand til ændringsforslag, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå