ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

8. maj 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 1 (L 120) stillet af Folketingets Erhvervs­udvalg den 9. april 2008.    

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 1:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 9. april 2008 fra Poul-Erik Haagensen, Hjørring, jf. L 120 – bilag 2.”

 

Svar:

Poul-Erik Haagensen kommenterer lovforslagets bestemmelser om efteruddannelse og foreslår, at der aflægges en tilbagevendende prøve f.eks. hvert fjerde år for at sikre, at revisor besidder den fornødne relevante viden inden for sit virkefelt. Efter Poul-Erik Haagensens opfattelse giver en sådan tilbagevendende prøve en større sikkerhed for, at revisor har et tilstrækkeligt fagligt niveau. Hvordan det faglige niveau opnås, er af sekundær betydning for andre end revisoren selv.

 

Der har ikke tidligere i revisorlovgivningen været fastsat krav om obligatorisk efteruddannelse af revisorerne. Det har alene været op til brugerne af revisors ydelser at vurdere, om de har fundet den enkelte revisor tilstrækkelig faglig kompetent til en konkret opgave.

 

De to revisorforeninger FSR og FRR har imidlertid igennem nogle år haft et krav om obligatorisk efteruddannelse for deres medlemmer. Størstedelen af de statsautoriserede og registrerede revisorer har derfor de facto været underlagt et krav om efteruddannelse i kraft af deres medlemskab af revisorforeningerne.

 

Det nye 8. direktiv stiller nu direkte krav om, at medlemsstaterne skal sikre, at revisorer deltager i passende efteruddannelsesprogrammer, så de kan bevare deres teoretiske viden, faglige kvalifikationer og værdier på et tilstrækkeligt højt niveau. Manglende opfyldelse heraf skal medføre passende sanktioner, herunder fratagelse af godkendelsen.

 

Revisorkommissionen har i sin betænkning 1478/2006 behandlet spørgsmålet om obligatorisk efteruddannelse og har anbefalet, at man ved tilrettelæggelsen af efteruddannelsen tager udgangspunkt i revisorforeningernes krav til efteruddannelse. Det skal i den forbindelse bemærkes, at de to foreningers retningslinier er udformet på baggrund af den internationale revisororganisation IFAC’s krav til medlemsorganisationerne.

 

Hverken internationalt eller nationalt har der været stillet krav om aflæggelse af periodiske prøver. Dette vil heller ikke opfylde kravet om passende efteruddannelsesprogrammer, således som det følger af 8. direktiv eller, hvad der i øvrigt er gældende på andre tilsvarende områder, hvor der er indført krav om obligatorisk efteruddannelse, f.eks. advokatbranchen.

 

Den efteruddannelse, som direktivet stiller krav om for godkendte revisorer imødekommes således ved lovforslagets krav om obligatorisk efteruddannelse.

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk