ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

14. maj 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 5 (L 120) stillet af Folketingets Erhvervs­udvalg den 24. april 2008.   

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 5:

”Erhvervs‑ og Selskabsstyrelsen kan ifølge lovforslagets § 32 indhente oplysninger og få udleveret arbejdspapirer og andre dokumenter fra revisor og revisionsvirksomheden i forbindelse med udøvelse af bl.a. kvalitetskontrollen. Konsekvenserne ved at nægte at undergive sig reglerne om kvalitetskontrol er alvorlige. Det fremgår af lovforslagets § 8, at Erhvervs‑ og Selskabsstyrelsen i så tilfælde kan fratage en revisor godkendelsen.

Ministeren bedes oplyse, hvordan denne kvalitetskontrol af revisionsvirksomhederne adskiller sig fra stikprøvekontroller i andre

erhvervsvirksomheder.”

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at den enkelte revisionsvirksomhed skal kvalitetskontrolleres mindst hvert 3. eller 6. år, alt efter hvilken type kunder revisionsvirksomheden reviderer. Kvalitetskontrollen af revisionsvirksomhederne er således en tilbagevendende løbende kontrol af revisionsvirksomhederne, og ikke en stikprøvekontrol.

 

Det følger af lovforslagets § 8, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan fratage en revisor godkendelsen, såfremt revisor nægter at underkaste sig reglerne om kvalitetskontrol. Det skal bemærkes, at dette er en videreførelse af den gældende lovs § 6, stk. 1, nr. 2.

 

En stikprøvekontrol er derimod karakteriseret ved, at der sker en tilfældig udvælgelse af en eller flere sager. Dette sker eksempelvis i forbindelse med modtagelsen i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen af de årsrapporter, der aflægges efter årsregnskabsloven. I forbindelse med modtagelsen af årsrapporterne, udtages der tilfældigt en række sager til en gennemgang af, hvorvidt de opfylder de krav, der følger af årsregnskabsloven.

 

Der sker en lignende stikprøvekontrol i Finanstilsynets regi. Finanstilsynet modtager årsrapporter for forsikringsselskaber, investeringsforeninger, pengeinstitutter, m.fl., og der foretages i forbindelse med modtagelsen heraf en stikprøvevis gennemgang af årsrapporterne med henblik på at kontrollere, hvorvidt årsrapporterne opfylder de krav, der følger af den gældende finansielle lovgivning.

 

Det skal endvidere bemærkes, at Finanstilsynet i henhold til den finansielle lovgivning kan inddrage en tilladelse, såfremt den finansielle virksomhed har gjort sig skyldig i grove eller gentagne overtrædelser af f.eks. lov om finansiel virksomhed.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk