ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

30. april 2008

 

 

Besvarelse af spørgsmål 2 ad L 122 stillet af Folketingets Boligudvalg den 28. april 2008 vedrørende lovforslag om ændring af byggeloven (afbureaukratisering af byggesagsbehandlingen og markedskontrol med byggevarer).  

 

Spørgsmål 2:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 28. april 2008 fra Forsikring og Pension, jf. L 122 - bilag 5.

 

Svar:

Forsikring og Pension anfører i deres henvendelse til Boligudvalget, at når kommunerne ikke længere skal foretage kontrol af de tekniske forhold ved ukomplicerede byggerier, vil det medføre risiko for flere byggeskader, og dermed indebære skærpede forsikringsvilkår og/eller forhøjede forsikringspræmier.

 

Det nye lovforslag fritager de ukomplicerede byggerier fra kommunal kontrol af de byggetekniske forhold, hvilket konkret betyder, at kommunerne ikke længere skal kontrollere, om enfamilieshuse, sommerhuse, garager mv. overholder de tekniske krav i bygningsreglementet.

 

Lovforslaget ændrer ikke ved, at det altid er bygherren, som er ansvarlig for, at et byggeri overholder lovgivningens krav, men lovforslaget gør ansvaret mere tydeligt end i dag, hvor det kan synes uklart, hvorvidt det er bygherren eller kommunen, der har ansvaret for, at et byggeri lever op til lovgivningens tekniske krav. Jeg forventer, at det vil have en adfærdsregulerende virkning, idet en tydeliggørelse af ansvaret forventes at føre til et øget fokus på kvalitet hos både rådgiverne og bygherrerne. Lovændringen kan dog betyde, at der er nogle bygherrer og rådgivere, der fremover vil skulle bruge lidt ekstra tid og ressourcer på at forberede byggesagen og projektmaterialet. Ydermere vil lovforslaget betyde, at kommunerne kan koncentrere deres sagsbehandling i forhold til de store og komplicerede byggesager. Det er derfor min vurdering, at lovforslaget ikke medfører en forringelse af kvaliteten i byggeriet.

 

Byggeskadeforsikringen er en markedsbaseret ordning. Præmien for det konkrete byggeri vil derfor bl.a. afhænge af det enkelte forsikringsselskabs vurdering af den forsikredes kvalitetssikring af byggeriet og evne til at opføre byggeriet uden væsentlige byggeskader. Det er derfor helt naturligt, at forsikringsselskaberne i forbindelse med afgivelse af forsikringstilbud foretager en vurdering af byggeriet, herunder af de byggetekniske forhold, som fremgår af projektmaterialet mv.

 

Det følger af byggeloven, at bygherren ved ansøgning om byggetilladelse skal fremsende dokumentation for, at et forsikringsselskab har afgivet tilbud på en byggeskadeforsikring. Det er således i dag bygherrens projektmateriale, der ikke har været igennem en kommunal sagsbehandling, som forsikringsselskabet afgiver tilbud på baggrund af. Byggeskadeforsikringen er dermed med til at understøtte den adfærdsregulerende virkning, som jeg forventer, lovforslaget vil have, således at bygherren og rådgiverne får et øget fokus på kvalitet.

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk