Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 13 - Forslag til Lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig og Spanien og

L 12 – Forslag til lov om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Østrig.

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer bemærkninger til henvendelse af 8. december 2007 fra statsautoriseret revisor Jens Høgsbro Kristensen.

(L 13 - bilag 35 og L 12 - bilag 2)

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Ivar Nordland


Statsautoriseret revisor Jens Høgsbro Kristensen har den 8. december 2007 rettet henvendelse til udvalget.

Han nævner først, at den ny dobbeltbeskatningsoverenskomst med Italien medfører kildelandsbeskatning af pension.

Han bemærker derefter, at lovforslaget om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomsterne med Frankrig og Spanien har en overgangsregel, som fritager de pensionister, som allerede er bosat i disse lande, for virkningerne af en opsigelse af overenskomsten. Den ny dobbeltbeskatningsoverenskomst med Østrig har en tilsvarende overgangsregel.

Han kritiserer, at tilsvarende overgangsregler ikke findes for pensionister i Italien og en række andre lande, hvor der tidligere er sket ændring af dobbeltbeskatningsoverenskomster til fordel for dansk kildelandsbeskatning af pension.

Han anbefaler derfor, at der indføres en generel overgangsregel med passende lang adgang til at søge om genoptagelse af tidligere års skatteansættelser i tilfælde af en ny dobbeltbeskatningsoverenskomst med kildelandsbeskatning af pension, uden at der er taget rimelige hensyn til allerede bestående forhold. Reglen skal også gælde for allerede ændrede overenskomster

 

Jeg vil hertil først bemærke, at lovforslaget om indgåelse af dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Kroatien også har en overgangsregel for allerede flyttede pensionister.

Jeg vil videre svare, at loven om den ny dobbeltbeskatningsoverenskomst med Italien (lov nr. 166 af 15. marts 2000) indeholder en overgangsregel, som i vidt omfang fritager de pensionister, som ved fremsættelsen af forslaget om denne lov var hjemmehørende i Italien og modtog dansk pension, for virkningerne af, at den nye overenskomst medførte dansk beskatning af deres danske pension, mens den tidligere overenskomst medførte italiensk beskatning.

Jeg vil yderligere oplyse, at tilsvarende overgangsregler findes i en række andre love om dobbeltbeskatningsoverenskomster, som medførte, at bopælsstatsbeskatning af pension blev ændret til kildestatsbeskatning (Belgien, Canada, Polen, Tyskland og UK).

Jeg ser ingen grund til at ændre disse overgangsregler. Â