Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L     13- Forslag til Lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig og Spanien.

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer bemærkninger til henvendelser fra Redan, Frankrig.

(L 13 – bilag 27 og 28)

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen


Redan, Frankrig, har afleveret bemærkninger i forbindelse med foretræde for skatteudvalget den 5. december (L 13 – bilag 27) og efterfølgende bemærkninger (L 13 – bilag 28).

 

Redan gentager synspunktet om, at Danmark har økonomisk fordel af, at ældre personer flytter til Frankrig, og at Danmark sparer beløb, som stort set modsvarer mistet skat.

Redan gentager kritikken af mine bemærkninger om, at sociale pensioner og ydelser kan bære almindelig dansk beskatning.

Jeg vil hertil henvise til mine bemærkninger til Redans henvendelse af 30. november 2007 (L 13 – bilag 26).

 

Redan oplyser, at foreningen har haft møde med det franske finansministerium.

Jeg vil blot tage til efterretning, at foreningen søger at fremme sine interesser ad den vej.

 

Redan nævner, at udvidelsen af overgangsreglen for pensionister i forhold til den tilsvarende regel i det tidligere fremsatte lovforslag ikke er tilstrækkelig.

Jeg vil hertil svare, at mit udgangspunkt er, at personer, der er hjemmehørende i udlandet, skal betale dansk skat af deres danske private pension (og danske sociale pensioner og ydelser). For udbetalinger fra en privat pensionsordning er baggrunden, at da en person fik fradrag ved dansk beskatning for indbetalinger til en sådan ordning, var det en forudsætning, at personen skulle betale dansk skat af udbetalingerne fra ordningen.

Hvis dobbeltbeskatningsoverenskomsten med Frankrig opsiges, kommer det også til at gælde for pensionister i dette land, som modtager dansk pension. Beskatningen vil dog tidligst kunne ske for indtægter fra og med 1. januar 2009.

Jeg ønsker imidlertid, at en eventuel opsigelse af den dansk-franske overenskomst skal tage hensyn til personer, som allerede ved lovforslagets fremsættelse havde indrettet sig på grundlag af det gældende regelsæt. Ved den konkrete afgrænsning af, hvem der skal være omfattet af overgangsreglen var mit kriterium, at en opsigelse ikke skal ændre den hidtidige skattemæssige situation for personer, der allerede er fritaget for dansk beskatning af deres pension. Det betyder, at reglen gælder for personer, der allerede var flyttet til Frankrig og begyndt at modtage pension, der var omfattet af fransk beskatning.

Jeg har udvidet overgangsreglen, bl.a. så den også gælder, hvis pensionen først begyndes udbetalt senest den 31. januar 2008. Det skete af hensyn til personer, der allerede var blevet hjemmehørende i Frankrig i tilknytning til nært forestående pensionering.

Jeg ser ingen grund til at foretage yderligere udvidelse af overgangsreglen til at omfatte personer, som har boet i Frankrig i en periode og som endnu ikke modtager pension. Disse personer må på samme måde som alle andre tage stilling til forholdet mellem leveomkostninger og indtægt efter skat, når de bliver pensioneret.

 

Redan nævner, at hvis den dansk-franske dobbeltbeskatningsoverenskomst opsiges, kommer nye pensionister til at betale både dansk skat samt fransk skat af deres danske pension. Foreningen ønsker, at den danske skat skal nedsættes med den franske skat.

Jeg vil hertil svare, at det er international praksis - som også fremgår af OECD’s model til dobbeltbeskatningsoverenskomst – at det er den stat, hvor en person er hjemmehørende, der skal give dobbeltbeskatningslempelse for den skat, som personen skal betale i den stat, hvorfra indkomsten hidrører.

Jeg er opmærksom på, at Frankrig ikke har en intern regel om dobbeltbeskatningslempelse, som svarer til den danske regel herom i ligningslovens § 33. Personer, som er fuldt skattepligtige i Frankrig og modtager indkomst fra et andet land, kan altså ikke få den franske skat af denne indkomst nedsat med den udenlandske skat af samme indkomst.

Det er bl.a. baggrunden for den foreslåede overgangsregel for pensionister.

Nye pensionister i Frankrig og Spanien må som nævnt tage stilling til forholdet mellem leveomkostninger og indtægt efter skat - på samme måde som alle andre.

 

Â