Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. januar 2008

3. udkast

Betænkning

over

 Forslag til lov om bemyndigelse til opsigelse af
dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig og Spanien

[af skatteministeren (Kristian Jensen)]

 

1. Ændringsforslag

Skatteministeren har stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 28. november 2007 og var til 1. behandling den 30. november 2007. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Skatteudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.

Tidligere behandlinger

Lovforslaget er en genfremsættelse af lovforslag nr. L 26 fra folketingsåret 2007-08, 1. samling.

Høring

Lovforslaget har ikke været sendt i høring.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra:

Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen,

Allan Rasmussen,

Bodil Richarme,

Brit Philipson og Steen Studstrup,

Claus Carøe,

Else Christensen,

Inge og H. P. Jensen,

Inwema ApS,

J. P. Jacobsen,

Jens Høgsberg Kristensen,

Jes Andersen,

Klaus Vilner,

Knud Rasmussen,

Martin Bitsch,

Miloslav Zverina,

Mogens Lyngshøj,

Redan,

Redan, Spanien og

Valentin Advokatfirma.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 5 spørgsmål til skatteministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Sambandsflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.Der gøres opmærksom på, at et flertal eller et mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   skatteministeren, tiltrådt af et <>tal:

Ny paragraf

   1) Efter § 4 indsættes som ny paragraf:

Ȥ 01. Ved opsigelse af den i § 1 nævnte overenskomst nedsættes indkomstskatterne til stat og kommune for en person, som den 28. november 2007 var hjemmehørende i Frankrig, og som den 31. januar 2008 modtog dansk tjenestemandspension, der efter artikel 12 i den nævnte overenskomst med Frankrig kun kunne beskattes i Danmark, sÃ¥ længe vedkommende forbliver hjemmehørende i Frankrig. Nedsættelsen udgør et beløb svarende til den franske skat, som vedkommende har betalt af den pÃ¥gældende pension. Nedsættelsen kan dog ikke overstige den del af indkomstskatterne, som beregnet inden nedsættelsen er givet, der svarer til den indkomst, som var omfattet af den nævnte artikel.

Stk. 2. Hvis et ægtepar den 28. november 2007 var hjemmehørende i Frankrig, og kun den ene ægtefælle er omfattet af stk. 1, nedsættes den anden ægtefælles indkomstskatter af dansk tjenestemandspension, som vedkommende senere modtager, og som efter artikel 12 i den nævnte overenskomst med Frankrig kun kunne beskattes i Danmark, så længe ægteparret forbliver hjemmehørende i Frankrig.«

[Ny overgangsregel for personer, der allerede er hjemmehørende i Frankrig og modtager dansk tjenestemandspension, som i dag kun kan beskattes i Danmark, men som ved en eventuel opsigelse både kan beskattes i Danmark og i Frankrig]

Til § 5

   2) I § 5 ændres »januar« til: »marts«.

[Teknisk udsættelse af ikrafttrædelsestidspunktet]

Bemærkninger

Til nr. 1

I overensstemmelse med artikel 12 i den gældende dansk-franske dobbeltbeskatningsoverenskomst beskatter Danmark allerede i dag dansk tjenestemandspension, som modtages af en person, der er hjemmehørende i Frankrig, af dennes. Artikel 12 medfører omvendt, at Frankrig i dag ikke kan beskatte denne pension.

En eventuel opsigelse af overenskomsten vil medføre, at Frankrig i fremtiden kan beskatte den danske tjenestemandspension. Fransk skattelovgivning har ikke regler om, at personer, som er hjemmehørende i Frankrig, kan få den franske skat af indkomst fra et andet land nedsat med det andet lands skat af denne indkomst.

Hvis overenskomsten med Frankrig opsiges, vil en person i Frankrig med dansk tjenestemandspension altså både skulle betale den nuværende danske skat plus fransk skat af denne pension.

For at afhjælpe denne virkning af en eventuel opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomsten for personer, som allerede nu er hjemmehørende i Frankrig og modtager dansk tjenestemandspension, foreslås en ny overgangsregel, så disse personer kan få den danske skat af denne pension nedsat med den nye franske skat af samme pension.

Nedsættelsen gælder, så længe vedkommende forbliver hjemmehørende i Frankrig. Ved flytning til Danmark eller et andet land bortfalder nedsættelsen med virkning for fremtidige udbetalinger.

Den franske skat, som der gives nedsættelse for, omfatter indkomstskatten (l’impôt sur le revenu), almindelige sociale bidrag (contributions sociales généralisées) og bidrag til dækning af social gæld (contributions pour le reimbursement de la dette sociale).

Denne såkaldte omvendte credit medfører, at Danmark fortsat vil beskatte tjenestemandspensionen, men modtageren kan efter anmodning få den danske skat nedsat med et beløb, svarende til den betalte franske skat af denne pension. Er den franske skat mindre end den danske, skal forskellen betales som dansk skat. Skulle den franske skat være højere end den danske, vil der alene blive tale om fransk beskatning.

Ordningen skal administreres på samme måde, som allerede gælder for pensionister, der er hjemmehørende i Portugal, efter artikel 23, stk. 1, litra d, i den dansk-portugisiske dobbeltbeskatningsoverenskomst, jf. bekendtgørelse nr. 16 af 17. juni 2002.

Det foreslåede stk. 2 i den ny overgangsregel medfører, at hvis et ægtepar var hjemmehørende i Frankrig den 28. november 2007, og kun den ene ægtefælle modtog dansk tjenestemandspension den 31. januar 2008, mens den anden ægtefælle først senere begynder at modtage dansk tjenestemandspension, kan den anden ægtefælle få nedsat sin skat efter samme regler som den førstnævnte ægtefælle.

Der foreslås ikke en tilsvarende overgangsregel for personer, som er hjemmehørende i Spanien og modtager dansk tjenestemandspension. Det skyldes, at Spanien har en intern regel om lempelse for dobbeltbeskatning, svarende til ligningslovens § 33. Det medfører, at personer, som er hjemmehørende i Spanien, kan få den spanske skat af indkomst fra et andet land nedsat med det andet lands skat af denne indkomst. Denne dobbeltbeskatningslempelse vil som altovervejende hovedregel medføre, at personer i Spanien med dansk tjenestemandspension i praksis fortsat alene skal betale dansk skat af deres danske tjenestemandspension, uanset en eventuel opsigelse af den dansk-spanske dobbeltbeskatningsoverenskomst.

Til nr. 2

Det foreslåede ikrafttrædelsestidspunkt 1. januar 2008 foreslås ændret til 1. marts 2008 under hensyn til, at loven først vedtages efter 1. januar 2008.

  Torsten Schack Pedersen (V) Â  Karsten Lauritzen (V) Â  Peter Christensen (V) Â  Jacob Jensen (V) Â  Mikkel Dencker (DF) Â  Pia Adelsteen (DF) Â  Lars Barfoed (KF) Â  Henrik Rasmussen (KF) Â  Anders Samuelsen (NY) nfmd.  Nick Hækkerup (S) Â  John Dyrby Paulsen (S) Â  Klaus Hækkerup (S) Â  René Skau Björnsson (S) Â  Mette Frederiksen (S) Â  Jesper Petersen (SF) Â  Niels Helveg Petersen (RV) fmd.  Frank Aaen (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Sambandsflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

46

 

Enhedslisten (EL)

4

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)

  9

 

Uden for folketingsgrupperne

1

Ny Alliance (NY)

  5

 

(UGF)

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 13

Bilagsnr.

Titel

1

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

2

Orientering om lovforslaget, fra skatteministeren

3

Ny version af orienteringsbrev vedrørende lovforslaget, fra skatteministeren

4

1. udkast til betænkning

5

Henvendelse af 28/11-07 fra Else Christensen

6

Henvendelse af 28/11-07 fra J. P. Jacobsen

7

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 23/10-07 fra Inwema

8

Skatteministerens kommentar til henvendelser af 17/10-07 og 22/10-07 fra REDAN España

9

Skatteministerens kommentarer til henvendelser fra Martin Elmer, Spanien, Esther M. og Niels B. Møller Andersen, Spanien, Niels Jensen, Frankrig, Henning Petersen, Spanien og Miroslav Zverina, Gentofte

10

Henvendelse af 30/11-07 fra Foreningen REDAN

11

Henvendelse af 7/11-07 fra Inge og H. P. Jensen

12

Henvendelse af 2/12-07 fra Inwema ApS

13

Henvendelse af 2/12-07 fra Miloslav Zverina

14

Henvendelse af 1/12-07 fra Klaus Vilner

15

Henvendelse af 3/12-07 fra Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen

16

Henvendelse af 29/11-07 fra Jes Andersen

17

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 7/11-07 fra Inge og H. P. Jensen

18

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 2. december 2007 fra Inwema

19

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 1. december 2007 fra Klaus Vilner

20

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 28. november 2007

21

Skatteministerens kommentar til henvendelse fra Else Christensen

22

Skatteministeren kommentar til henvendelse af 3. december 2007 fra Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen

23

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 29. november 2007 fra Jes Andesen

24

Henvendelse af 3/12-07 fra Redan, Spanien

25

Henvendelse af 4/12-07 fra Klaus Vilner

26

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 30. november 2007 fra Redan, Frankrig

27

Henvendelse af 5/12-07 fra Foreningen Redan

28

Henvendelse af 5/12-07 fra Foreningen Redan

29

Henvendelse af 5. december 2007 fra Klaus Vilner

30

Henvendelse af 5/12- 07 fra Bodil Richarme

31

Henvendelse af 5/12-07 fra Claus Carøe

32

Henvendelse af 7/12-07 fra Mogens Lyngshøj

33

Henvendelse af 7/12-07 fra Klaus Vilner

34

Henvendelse af 8/12-07 fra Knud Rasmussen

35

Henvendelse af 8/12-07 vedrørende henvendelse fra Jens Høgsberg Kristensen, Revisionskontoret

36

Henvendelse af 8/12-07 fra Klaus Vilner

37

Henvendelse af 9/12-07 fra Martin Bitsch

38

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 4/12-07 fra Redan Espãna

39

Henvendelse af 14/12-07 fra Klaus Vilner

40

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 7/12-07 fra Mogens Lyngshøj

41

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 5/12-07 fra Bodil Richarme

42

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 8/12-07 fra Knud Rasmussen

43

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 3/12-07 fra Claus Carøe

44

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 8/12-07 fra Jens Høgsberg Kristensen

45

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 9/12-07 fra Martin Bitsch

46

Skatteministerens kommentarer til henvendelser af 5., 7., 8. og 14. december 2007 fra Klaus Vilner

47

Henvendelse af 2/1-08 fra Advokatfirma Valentin

48

Henvendelse af 3/1-08 fra Allan Rasmussen

49

Henvendelse af 10/12-07 fra Brit Philipson og Steen Studstrup, Frankrig

50

2. udkast til betænkning

51

Henvendelse af 1/1-08 fra Jes Andersen

52

Henvendelse af 4/1-08 fra Klaus Vilner

53

Skatteministerens kommentar til henvendesle af 10/12-07 fra Brit Philipson og Steen Studstrup, Frankrig

54

Skatteministerens kommentar til henvendelser af 5/12-07 fra Redan, Frankrig

55

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 4/12-07 fra Klaus Vilner, Frankrig

56

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 2/1-08 fra Valentin Advokatfirma

57

Skatteministerens kommentar til henvendelse af 1/1-08 fra Jes Andersen, Frankrig

58

Skatteministerens kommentar til henvendelse modtaget den 3/1-08 fra Allan Rasmussen, Klampenborg

59

Henvendelse af 6/1-08 fra Foreningen REDAN

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 13

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om at oversende samtlige høringssvar og henvendelser modtaget vedrørende lovforslaget, både før og efter fremsættelsen, til skatteministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om at redegøre for, hvad provenutabbet de seneste 10 år har været for statskassen af, at Frankrig og Spanien har haft beskatningsretten, jf. bemærkningerne til lovforslaget om, at der forventes et årligt merprovenu på 100 mio. kr., til skatteministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om at redegøre for, om der fortsat er dbo'er, hvor de lande, Danmark har lavet overenskomsten med, fortsat har beskatningsretten til danske pensioner, hvis de danske pensionister er bosat i de pågældende lande, til skatteministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm. om kommentar til henvendelse af 7/12-07 fra Mogens Lynghøj, til skatteministeren, og ministerens svar herpå

5

Spm. om kommentar til henvendelse af 7/12-07 fra Klaus Vilner, til skatteministeren, og ministerens svar herpå