Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L     13 - Forslag til Lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster med henholdsvis Frankrig og Spanien.

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 2 af 30. november 2007.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Ivar Nordland


Spørgsmål: Ministeren anmodes om at redegøre for, hvad provenutabet de seneste 10 år har været for statskassen af, at Frankrig og Spanien har haft beskatningsretten, jf. bemærkningerne til lovforslaget om, at der forventes et årligt merprovenu på 100 mio. kr.

 

Svar: Der er ikke umiddelbart tilgængeligt grundlag for at skønne over, hvad provenutabet har været de seneste 10 år som følge af, at Frankrig og Spanien har haft beskatningsretten til private pensionsordninger med løbende udbetalinger fra Danmark. Et sådant skøn vil kræve særkørsler fra SKATs registre for hvert af de seneste 10 år, og vil være uforholdsmæssigt ressourcekrævende.

Der foreligger heller intet datagrundlag for at vurdere provenutabet af, at Frankrig har haft beskatningsretten til ferieboliger i Frankrig ejet af fuldt skattepligtige til Danmark. Skønnet angivet i bemærkningerne til lovforslag L 13 er således baseret på et skøn over omfanget af fuldt skattepligtiges ferieboliger i Frankrig. Der foreligger således hverken oplysninger om omfanget eller værdien af de ferieboliger, fuldt skattepligtige til Danmark ejer i Frankrig.

Det må dog vurderes, at provenutabet har været stigende de sidste 10 år som følge af udbygningen af de private pensionsordninger, ligesom det vurderes, at der de seneste år har været en større tendens til at købe ferieboliger i Frankrig end tidligere.

Samlet set vurderes det, at den varige virkning af lovforslaget vil være et merprovenu på mindst 100 mio. kr. årligt, afhængig af omfanget af pensionister, der med forslaget flytter til Frankrig og Spanien, og antallet af fuldt skattepligtige, der med forslaget køber feriebolig i Frankrig.