Integrationsministeriet

Holbergsgade 6

1057 København K

Att. Anne Thorsen

 

 

DOK. NR. 1091

S. NR. 07/282

HJS /

BILAG:

 

 

 
 


14. marts 2008

 

 

Lovforslag om ændring af udlændingeloven (Rekruttering af udenlandsk arbejdskraft) – j.nr. 2007/4009-71

 

 

FA har den 13. marts d.å. modtaget ministeriets mail med et vedhæftet udkast til forslag til lov om ændring af udlændingeloven (rekruttering af udenlandsk arbejdskraft) med anmodning om evt. bemærkninger senest mandag den 17. marts 2008.

 

Vi skal indledningsvis understrege, at vi finder det utilfredsstillende, at en høring om et så vigtigt lovforslag finder sted med så kort varsel. Vi har fået 3 arbejdsdage til at analysere og vurdere det 61 sider lange lovudkast og frygter, at det går ud over kvaliteten på lovforslaget.

 

Vi kan overordnet støtte, at det bliver lettere for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft at få adgang til det danske arbejdsmarked. Vi kan på det overordnede plan tilslutte os de foreslåede virkemidler, dvs. udvidelse af jobkortordningens positivliste, nedsættelse af beløbsgrænsen, indførelse af en ny udvidet greencard-ordning, mulighed for koncernopholdstilladelse samt bedre mulighed for jobskifte og justering af adgangen til fortsat ophold for visse grupper af udlændinge i beskæftigelse.

 

Vi savner forslag til, hvad man kan gøre for at forbedre udlændinges danskkundskaber, så integration i navnlig videnstunge virksomheder kan ske hurtigere.

 

Vi lægger samtidig vægt på, at der med lovændringen opnås en mere enkel og klar regulering og effektiv sagsbehandling. Der er brug for en forenkling af hensyn til de virksomheder, som er afhængig af at få tilført kvalificeret arbejdskraft fra udlandet.

 

Desværre er lovforslagets konsekvenser for erhvervslivet ikke nærmere belyst. Det fremgår således af punkt 13, at lovforslaget vil øge erhvervslivets muligheder for at få besat ledige stillinger med udenlandsk arbejdskraft. Derimod belyser lovforslaget ikke de betingelser og administrative byrder, som de nye regler måtte indebære for virksomhederne. Vi efterlyser derfor i det endelige lovforslag, at dette spørgsmål bliver nærmere belyst.  

 

Med venlig hilsen

 

 

Hans Jørgen Steffensen