J.nr. BLS-305-00001

 

Den

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 6 ad L 133 – forslag til lov om ændring af lov om naturbeskyttelse, lov om jagt og vildtforvaltning og forskellige andre love (Gennemførelse af direktiver om naturbeskyttelse) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 21. april 2008

 

Spørgsmål 6

Er det ikke ministerens opfattelse, at med ændringen i § 20 i lov om råstoffer fjernes det gældende forbud mod at give tilladelser til råstofgravning i Natura 2000-områder, der hidtil har været gældende som udgangspunkt?

 

Svar

Muligheden for at opnå tilladelse til råstofindvinding på havet i internationale naturbeskyttelsesområder ændres ikke med lovforslagets bestemmelser.

 

Det gældende forbud i § 20, stk. 5, indeholder en dispensationsadgang, hvorefter miljøministeren i de internationale beskyttelsesområder i dag kan give tilladelse i ganske særlige tilfælde, når indvindingen kan foretages uden at medføre forringelser af områderne eller medføre forstyrrelser, som har væsentlige konsekvenser for de arter og naturtyper, for hvilke områderne er udpeget.

 

Det vil med lovforslaget og reglerne i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 408 af 1.maj 2007 om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder (habitatbekendtgørelsen) være sådan, at der ikke kan gives tilladelse til råstofindvinding i internationale naturbeskyttelsesområder, medmindre det på et videnskabeligt grundlag uden rimelig tvivl kan afvises, at den ansøgte indvinding kan skade områdets arter eller naturtyper.

 

Den vurdering, der efter habitatbekendtgørelsen skal finde sted, er præcis den samme som den vurdering, der skal finde sted i dag efter de gældende regler.

 

Lovforslaget vil således indebære en formelt mere korrekt gennemførelse af habitatdirektivets regler, men ingen reelle ændringer af administrationspraksis.