Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

5. maj 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 1 (L 137), forslag til lov om ændring af lov om litteratur (Fribyordning), stillet af Folketingets Kulturudvalg den 16. april 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 1

(L 137), forslag til lov om ændring af lov om litteratur (Fribyordning)

Skrivelse af 16. april 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Ministeren bedes give en oversigt over andre ICORN-lande, der i et eller andet omfang har en statslig medfinansiering af forfulgte forfattere m.v., herunder gennemgå hvilke formål evt. statsstøtte dækker."

 

Svar:

Kulturministeriet har bedt om bistand fra ICORN til at besvare spørgsmålet. Besvarelsen bygger således på oplysninger indhentet til formålet af ICORNs sekretariat i Stavanger, Norge.

 

Det generelle billede af finansieringen af fribyerne

Det generelle billede i ICORN er, at byerne, ofte i samarbejde med regioner, litterære institutioner, fonde o.l., selv finansierer fribyordningen. ICORN oplyser, at så vidt organisationen har kunnet afklare, er der med undtagelse af Norge og Mexico ikke nogen statslige midler involveret i fribyordningen. Derimod modtager flere af fribyerne forskellige former for støtte fra regioner, institutioner, fonde mv. samt fra EU.

 

Norge

Direkte statslig medfinansiering af fribyordningen findes i Norge, som har den specielle ordning, at fribyforfatterne umiddelbart får kvoteflygtningsstatus, når de bliver modtaget i fribyen, hvilket betyder, at forfatterne kan søge om permanent ophold i Norge ved fribyopholdets afslutning. De fleste af de i alt ni norske fribyer har derfor koblet sig til det statslige introduktionsprogram for flygtninge, hvilket indebærer, at byerne kan få dækket udgifter til løn og bolig. Formålet med den statslige støtte via flygtningeprogrammet er at styrke integrationen og at forenkle fribyforfatternes overgang fra en tilværelse som forholdsvis privilegeret fribyforfatter til en tilværelse som ”almindelig” flygtning. Der findes dog også byer, som driver og finansierer fribyvirksomheden mere eller mindre uafhængigt af det statslige flygtningeprogram.  Derudover har det norske udenrigsministerium siden 2001 bevilget et tilskud på 100.000 norske kr. pr. friby pr. år. Disse midler er øremærket til aktiviteter som skal fremme kulturel integration og litterær promovering af forfatteren.

 

Mexico

Direkte statsstøtte til fribyordningen findes endvidere i Mexico, idet fribyordningen i Mexico City er drevet af en litterær institution, der modtager støtte fra såvel byen

Mexico City som fra det mexicanske udenrigsministerium. Der foreligger ikke nærmere oplysninger om formålet eller omfanget af den statslige støtte til fribyordningen i Mexico.

 

 

 

EU-projektstøtte

For så vidt angår EU's støtte til fribyerne, bemærkes at seks af ICORNs medlemsbyer (Barcelona, Bruxelles, Frankfurt, Norwich, Stockholm og Stavanger) deltager i det EU-finansierede projekt Shahrazad, der løber fra 2007-2011 med et samlet budget på 15 mio. Euro. Shahrazad-projektets formål er at bringe ICORNs forfattere og deres historier ud til et større publikum i hele Europa. Dette sker gennem en række kulturelle aktiviteter for og med ICORN-forfattere såsom oplæsningsarrangementer, forelæsninger, skoleprogrammer, litterære debatter, deltagelse på internationale litterære festi-valer mv. ICORN oplyser, at andre fribyer, herunder f.eks. kommende danske fribyer vil kunne tilslutte sig Shahrazad-projektet.